Politik

Økonomi bag finanslov fremlagt 20 timer efter aftale: - En mørklægningsøvelse, siger V-ordfører

Først måtte offentligheden vente en time på aftaleteksten, og da den endelig kom, manglede vigtigt overblik over finansieringen.

Mandag aften landede finanslovsaftalen for 2020, men dagen derpå har der været udbredt tvivl om, hvor pengene skulle komme fra.

Overblikket over finansieringen var nemlig ikke en del af den aftale, offentligheden fik at se.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, blev derfor tirsdag morgen på direkte tv bedt om at redegøre for, hvor mange penge der skal bruges på nye prioriteringer. Såsom afskaffelsen af uddannelsesloftet og indførelsen af minimumsnormeringer.

Fra finansordføreren lød det, at de nye prioriteringer ville koste otte-ti milliarder kroner, og at omkring to af milliarderne ville blive hentet ved højere arveafgift, tilbagerulning af skattelettelser på arbejdstelefon samt højere afgifter.

Hvad nu hvis vi skal nævne en post, der virkelig rykker på noget?

- Så har vi jo råderumsfinansiering. Altså at dansk økonomi vokser. Der bruger vi selvfølgelig nogle penge også.

Ja, og hvad giver det?

- Årh, jeg kan faktisk ikke huske, hvor meget vi præcis rykker frem. Det er også et spørgsmål om, at man laver en finanslov for næste år, men i realiteten har vi jo også overslag over de kommende år, så det er et lidt kompliceret regnestykke, lød det fra Christian Rabjerg Madsen.

Fik tal efter 20 timer

TV 2 har hele tirsdagen forsøgt at få en oversigt over, hvordan finansloven skal finansieres.

I selve aftaleteksten er der nemlig ikke redegjort for, hvordan enderne skal nå sammen. Det økonomiske råderum står blandt andet ikke beskrevet i aftalen, trods Socialdemokratiets finansordfører altså nævner det som et sted, der hentes penge.

Først sent ud på eftermiddagen blev en tabel lagt ud på Finansministeriets hjemmeside.

Aftalen mangler oplysninger

Hos oppositionen ser de den manglende finansiering som en direkte hån mod Folketinget.

- Det, de har lagt frem nu, er ikke den reelle finansiering. Det er i bund og grund en mørklægningsøvelse, siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, til TV 2.

Han hæfter sig ved, at der i en boks med de "største nye finansieringselementer" ikke står et eneste beløb. Her står blandt andet tilbagerulning af lempelser vedrørende bo- og gaveafgift, men det fremgår altså ingen steder, hvor mange midler tilbagerulningen vil frigive.

- Det er en hån over for Folketinget, medierne og alle, der interesserer sig. For mig at se er det en kalkuleret øvelse. Jeg mindes ikke, at der nogensinde er gået så lang tid, før finansieringen er blevet fremlagt, siger Troels Lund Poulsen.

Politisk redaktør: Virker som overlæg

Overblikket blev altså delt, næsten et døgn efter at aftalen landede. Og det er problematisk for demokratiet, mener TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

For når afgørende dokumenter holdes tilbage så længe, at journalister ikke har mulighed for at sætte sig ordentlig ind i dem, er det på bekostning af de kritiske spørgsmål.

De manglende oplysninger var ifølge Mylenberg allerede et problem mandag, da døren til Finansministeriet gik op. Parterne meddelte nemlig klokken 21.30, at aftalen var landet, men først en lille time senere blev teksten lagt ud på ministeriets hjemmeside.

- Det er klart, at de timer det sådan, at de kommer ud lige midt i en stor nyhedsudsendelse, så de kan tale direkte til danskerne. Men det er slående, at de venter med at dele papirene, og det kommer til at virke som overlæg, fordi de har en særlig interesse i, at præsentationen bliver så positiv som mulig, siger Troels Mylenberg.

TV 2 har efter offentliggørelsen af finansieringen igen talt med Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Han har siden interviewet tirsdag morgen fundet frem til tallet og fortæller, at cirka fire milliarder af råderummet bruges til at finansiere finansloven. Et tal, der ikke indgår i ministeriets finansielle overblik, fordi der "ikke er tradition for det".