Politik

Ingen aftale om finanslov efter timelange forhandlinger

De forhandlende partier genoptager forhandlingerne mandag klokken 11.

Efter mere end fem timers forhandlinger er Folketingets forhandlingspartnere klokken 01.30 gået hver til sit uden at lande en finanslovsaftale.

- Vi er tættere på end nogensinde. Jeg har sagt det et par gange, men vi bevæger os i den rigtige retning, og vi fortsætter forhandlingerne igen i morgen, siger finansminister Nicolai Wammen (S) til TV 2.

- Jeg prøver at komme alle partier i møde, men ingen partier har forret. Alle sidder ligeværdigt med ved bordet med det formål at lave noget fælles politik, der styrker Danmark, siger ministeren videre.

Forhandlingerne udspillede sig bag lukkede døre i Finansministeriet, hvor de blev slutningen på en dramatisk weekend, hvor forhandlingerne lørdag aften blev aflyst og søndag måtte rykkes.

Årsagen var blandt andet uenighed mellem Radikale Venstre og regeringen på udlændingeområdet.

Her lød det forud for aftenens møde fra finansminister Nicolai Wammen, at forhandlingerne ikke ville komme til at rykke på partiernes forskellige syn på netop den sag.

Kun partiledere ved bordet

Ved søndagens forhandlinger var det udelukkende partilederne, der sad med ved bordet. Ifølge TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, er det tydeligt signal om, at forhandlingerne er tæt på målstregen.

Alligevel var enigheden svær at spotte, da partilederne søndag klokken 20 ankom til forhandlingerne.

Pia Olsen Dyhr (SF) så ingen årsag til, at aftalen ikke blev indgået, som den var fremlagt på daværende tidspunkt, mens det fra Morten Østergaard (R) blandt andet lød, at han ikke var færdig med at kæmpe.

Uenige støttepartier

Efter mødet mente Morten Østergaard dog, at det gik i den rigtige retning, og han så ligeledes frem til at genoptage forhandlingerne senere mandag.

- Jeg kan godt mærke, at jeg nok er den, der har haft flest problemer med det papir, der lå på bordet i dag. Og der er stadig nogle ting, der skal falde i hak, siger han til TV 2.

- Det er tydeligt, det går fremad, og jeg kan mærke, at der er god vilje til at ville nå et godt resultat.

Om aftaleteksten har ændret sig i løbet af søndagens forhandlinger, det vides ikke.

Anderledes negativ omkring aftenens forhandlinger var Enhedslistens Pernille Skipper.

- Jeg er på ingen måde fortrøstningsfuld. Tingene trækker i den forkerte retning rent økonomisk, siger hun.

- Vi vil ikke bare bruge penge på velfærd, vi vil også finde pengene fra et andet sted i samfundet, så på finansieringsdelen er vi ikke i mål.

Parterne mødes igen til nye forhandlinger mandag.