Politik

Enhedslisten og Radikale skændes om finanslov: - Nu skal vi tilbage på sporet, siger Skipper

Partierne i rød blok har forhandlet en del af natten, og finansminister Nicolai Wammen (S) forventer endnu en lang dag på kontoret.

En aftale om ny finanslov bliver ved med at trække ud, og mandag middag er der fortsat uenigheder mellem partierne i rød blok. Især et område splitter.

Det forklarer Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper på vej ind til nye forhandlinger i Finansministeriet.

- Finansieringen er den store udfordring nu. Nogle partier vil diskutere flade afgifter for alle, men dermed sender man regningen til dem, der har mindst, i stedet for til toppen, som er sluppet billigt de senere år. For os handler det om, at få den sociale balance tilbage i finansloven, siger Pernille Skipper.

Skal afgifter stige?

Ifølge TV 2s oplysninger skal partierne mandag blandt andet diskutere, om der skal findes penge ved at lade nogle afgifter stige. Det kunne eksempelvis være på øl, vin, spiritus, chokolade, tinglysning og emballage, og det er afgifter som dem, Pernille Skipper hentyder til, når hun snakker om ”flade afgifter”.

Enhedslistens betænkelighed ved at lade sådanne afgifter stige er, at det forholdsmæssigt rammer danskere med lavere indkomster hårdest.

Radikale Venstre er mere lun på idéen, men er til gengæld modstander af et finansieringsforslag fra regeringen om at lade arbejdsgiverne betale mere, når medarbejdere kommer på sygedagpenge.

- Vi synes, at miljø- og sundhedsafgifter er bedre end at gøre det dyrere for arbejdsgivere at have ansat folk, som er på kanten af arbejdsmarkedet. Det synes vi ikke er særlig socialt, siger den radikale leder, Morten Østergaard, på vej ind til forhandlingerne.

Pernille Skipper afviser ikke, at Enhedslisten vil være med til at skrue på nogle af afgifterne, men tilføjer:

- For os er det voldsomt vigtigt, at vi laver en finanslov, hvor de bredeste skuldre løfter den største del. Jeg synes, at den sociale balance i forhandlingerne har forrykket sig en lille smule, siger Enhedslisten chefforhandler og tilføjer:

- Nu skal vi have det tilbage på sporet.

Her er nogle af knasterne

Finansieringen er den helt store knast i de finanslovsforhandlinger, der har strukket sig over adskillige uger, men på en række andre områder har der også været uenigheder mellem S-regeringen, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Alternativet.

Det drejer sig blandt andet om:

  • Udlændinge: Her kræver især Radikale Venstre indrømmelser, så der hurtigt igen tages imod kvoteflygtninge, og at gebyrer på tolkebistand fjernes.
  • Det grønne område: Støttepartierne mener ikke, at regeringen er ambitiøs nok på klimaområdet, og en af knasterne har blandt at være at forhindre stigninger i elbilernes registreringsafgift fra 2021.
  • Udenlandsk arbejdskraft: Især Radikale Venstre vil gøre det lettere for virksomheder at hente udenlandsk arbejdskraft, men Enhedslisten frygter for social dumping.
  • Øvrig finansiering: Enhedslisten er modstander af at hæve loftet på aktiesparekontoen, så det bliver mere attraktivt at investere. Radikale Venstre ønsker det hævet. En hævelse af arveafgiften er også et område, der skaber uenighed mellem partierne.

- En lang dag på kontoret

Finanslovsforhandlingerne var også i gang søndag aften og fortsatte til et godt stykke over midnat. Det er derfor næppe meget søvn, parterne har fået, før de mødes igen mandag middag.

Finansminister Nicolai Wammen (S) forventer, at det også kan trække ud mandag.

- Det bliver nok en lang dag på kontoret, men jeg håber det bliver en god dag, siger finansministeren.

Enhedslistens Pernille Skipper har i løbet af weekenden udtrykt utilfredshed med Radikale Venstre, som hun mener, har trukket forhandlingerne i langdrag. Hun vil ikke svare på, om en aftale falder på plads i dag.

- Det er jeg holdt op med at gætte på, siger hun.

TV 2 følger forhandlingerne tæt, når de fortsætter mandag eftermiddag og muligvis aften.