Cigaretter bliver dyrere

Prisen på en pakke cigaretter stiger, så prisen ender på 60 kroner i 2022.

Regeringen og de øvrige partier er enige om at øge priserne på en pakke cigaretter, så prisen stiger til 60 kroner i 2022.

Til næste år stiger prisen til 55 kroner. Det fremgår af finansloven for næste år, som er indgået sent mandag aften efter lange forhandlinger.

- Prisen på cigaretter kommer til at stige. De sættes op til 55 kroner i første omgang, og så bliver det 60 kroner, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

For Radikale Venstre var 60 kroner et minimum. Under valgkampen talte partiet om en stigning til 90 kroner per pakke.

- Cigaretterne kommer til at koste 60 kroner for en pakke, men man kommer i et par år til at slippe fem kroner billigere, det er det kompromis, der er nået, siger politisk leder Morten Østergaard (R).

- Vi kommer op på de 60 kroner, som vi synes er et minimum, siger han.

Rygende varmt emne

Prisen på cigaretter var et rygende varmt emne i valgkampen, hvor en række partier gik til valg på at hæve prisen.

Socialdemokratiet ville dog ikke lægge sig fast på, hvor meget prisen skulle øges, men det ligger altså nu fast. I stedet har regeringspartiet talt varmt for at bruge andre initiativer til at få folk til at stoppe med at ryge.

Afstemning

Er 60 kroner for en pakke cigaretter en rimelig pris?

Nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) foreslog dengang kun at gøre det dyrere for unge at ryge, men den strøtanke droppede hun, da der viste sig at være flertal for at hæve priserne for alle.

Den daværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen foreslog allerede i maj at hæve prisen på en pakke cigaretter med 20 kroner til 60 kroner.

Under en debat i valgkampen stod det klart, at folketingspartierne mente, at en pakke cigaretter skulle koste mellem 50 og 90 kroner.

Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten var enige med Venstre i de 60 kroner, SF pegede på 50 kroner, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ikke ville hæve prisen.

Radikale Venstre ville helt op på 90 kroner, mens Alternativet mente, at en pakke cigaretter skulle koste 80 kroner.

Lægeforening: Det vil redde liv

De kommende prisstigninger på cigaretter vil få færre børn og unge til at begynde at ryge.

Det mener Kræftens Bekæmpelse.

- Det er en rigtig god nyhed. Det betyder, at rigtig mange børn og unge, som ellers ville begynde at ryge, ikke gør det, siger direktør for Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Lægeforeningen roser partierne bag finansloven bag tiltaget, og formand Andreas Rudkjøbing mener, at prisstigningen vil redde liv.

- Det er rigtigt godt for folkesundheden, at prisen på tobak nu kommer til at stige markant. En pris på 55 kroner, der kort efter stiger til 60, vil redde mange liv. Samtidig vil det i høj grad modvirke, at der hver dag er 40 børn og unge, som begynder at ryge, siger Andreas Rudkjøbing.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er 23 procent af den voksne befolkning rygere. Det viser tal fra januar 2019.