Politik

Forhandlinger om finanslov fortsætter: - Et teaterstykke, siger politisk redaktør

Regeringen, Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre er kaldt til forhandling søndag klokken 20.

Lørdag aflyste de, og søndag måtte de udsætte.

Uenighed mellem regeringen og Radikale Venstre har kastet grus i maskineriet under slutspurten af finanslovsforhandlingerne, men søndag aften ankom støttepartiernes ledere til endnu en forhandling bag lukkede døre i Finansministeriet.

Noget af det, der splitter de radikale og regeringen, er udlændingeområdet. Men selvom de to partier har været i kontakt i løbet af søndagen, ønsker hverken Morten Østergaard (R) eller Nicolai Wammen (S) forud for aftenens forhandlinger at løfte sløret for, om de har nærmet sig hinanden siden aflysningen af forhandlingerne lørdag aften.

- Når det gælder udlændingepolitikken, er det velkendt, at Radikale Venstre og Socialdemokratiet ser forskelligt på den sag, og det bliver der ikke lavet om på under de her finanslovsforhandlinger, siger Nicolai Wammen.

- Vi er ikke færdige med at kæmpe for de ting, vi også kæmpede for, da vi startede forhandlingerne for efterhånden nogle måneder siden. Hvis man troede, at vi ville sælge ud af vores værdier til sidst, så tog man fejl, siger han, siger Morten Østergaard.

Kun partiledere ved bordet

Ved søndagens forhandlinger er det udelukkende partilederne, der sidder med ved bordet.

Det er et tydeligt udtryk for, at aftalen er så færdigstrikket, at det udelukkende er et spørgsmål om, at forhandlingspartnerne nu skal se hinanden i øjnene og beslutte, om de vil være med eller ej, mener TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg.

- Det er et teaterstykke, der ikke handler om, hvad der skal ske inde i lokalet, men om hvem der vinder kampen om den offentlige opinion. Den hårde udlægning er, at det her er en kamp om eftermælet, siger han.

S har travlt

Forud for aftenens forhandling kunne hverken Uffe Elbæk (Å) eller Pia Olsen Dyhr (SF) da heller ikke pege på grunde til, at parterne ikke skulle blive enige om den aftale, der ligger på bordet nu, mens Pernille Skipper (Ø) sagde, at der stadig er uenighed om finansiering.

- Der er ikke ét parti, hvis mandater tæller mere end andres, siger hun til TV 2.

Men mens partierne forhandler videre, rykker tidsfristen nærmere. Og mens støttepartierne ikke har travlt, er situationen for Mette Frederiksen en noget anden.

Hun har nemlig lovet sine vælgere en klimalov inden jul, og så længe finanslovsaftalen ikke er på plads, ligger klimaloven stille.