Politik

Venstre-profil skifter til de konservative

Med tårer i øjnene meddelte Marcus Knuth fredag morgen Venstre, at han skifter til Det Konservative Folkeparti.

Formanden for Folketingets udenrigsudvalg, Marcus Knuth, skifter fra Venstre til Det Konservative Folkeparti.

Det oplyser han på Facebook.

- For mig handler politik om at kæmpe for det Danmark, jeg har kært. Derfor har jeg i dag truffet en meget svær beslutning. Jeg har takket af hos Venstre for at fortsætte mit arbejde hos Det Konservative Folkeparti, skriver Knuth.

Til TV 2 fortæller Marcus Knuth, at det var med tårer i øjnene, at han fredag morgen fortalte om sin beslutning til Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og partiets næstformand, Inger Støjberg:

- Jeg har haft lange samtaler med dem begge. Men jeg er nu engang ikke gået ind i politik, for at være kammerater med mennesker – det kan man være ved siden af – men for at kæmpe for de ting, der er vigtige for mig, og det er et trygt og sikkert Danmark og et erhvervsliv og et landbrug, man ikke overbebyrder med skatter og afgifter, siger han.

Vil have strammere udlændingepolitik

I forrige valgperiode var Marcus Knuth som udlændinge- og integrationsordfører for Venstre i lang tid en markant stemme i udlændingedebatten, men efter en rokade fik han tildelt andre ordførerskaber, hvilket flere så som et fravalg af hans linje.

I sit Facebook-opslag lægger Marcus Knuth ikke skjul på, at det netop er utilfredshed med den værdipolitiske kurs, som Venstre ifølge ham er drejet ind på, der er hovedårsagen til hans partiskifte:

- At sige farvel til Venstre er ubeskriveligt svært for mig på det personlige plan. Det var Jakob Ellemann, der for syv år siden fik mig ind i politik og ind i Venstre. Jakob har været som en politisk storebror for mig, og jeg har den allerstørste respekt for Jakob som kammerat, som menneske og som leder af Venstre. Det vil jeg altid have. Men vi har også været bevidste om, at vi ikke altid har de samme holdninger – specielt ikke, når det gælder værdi- og udlændingepolitikken, skriver han.

Lyn-analyse

Marcus Knuth har været en stærk person i Venstre. Særligt i sidste valgperiode. og det er aldrig rart for en partileder – og slet ikke en helt ny af slagsen - at miste folk.

 

Man kan lave to analyser af det her.

 

Den ene er, at Knuth med sit skifte viser, at fløjkrigen i Venstre endnu ikke er slut.

 

Den anden er, at Jakob Ellemann-Jensen har vundet fløjkrigen. At han har fået slået fast, hvad partiets linje er, og i en sådan grad, at dem, der måtte være uenige, har indset, at de har tabt.

 

Ellemann er selvfølgelig ærgerlig over at miste Knuth, men skiftet gør ikke hans liv mere besværligt. Tværimod.

 

Anbefalede Ellemann som formand

Da det i foråret fortsat var usikkert, hvem der skulle lede Venstre, var Marcus Knuth en af de første til at anbefale Jakob Ellemann-Jensen som ny formand. I den forbindelse udtalte han blandt andet, at han mente, Ellemann kunne “favne alle segmenter af Venstre".

I interviewet med TV 2 forklarer Marcus Knuth, at han føler, Venstre har rykket sig på en række områder, der er centrale for ham:

- Hvis du kigger på nogle af de ting, der er kommet ud siden valgkampen, hvor Venstre alligevel ikke lempe den sidste del af beskatningen på landbrug eller for private virksomheder, der skal give virksomheden videre til søn eller datter, så er der sket et kursskifte fra Venstres side. Det samme gør sig gældende med udlændingepolitikken.

- Så i forhold til de emner, jeg gik til valg på, der ligger barren bare højere hos de konservative, siger han.

Venstre fører præcis den samme udlændingepolitik nu, som vi gjorde før valget. Og den er stram

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

Knuth skriver i sit Facebook opslag, at han er stolt over "de 114 stramninger, som Inger Støjberg, Venstre og jeg nåede i sidste valgperiode" og mener, at det var med til at redde Danmark fra at havne i den situation, som Sverige står i nu. Men der er stadig en kamp, der skal kæmpes, mener han, og den kan han altså ikke kæmpe hos Venstre, må det forstås:

- Tiden er ikke inde til at lægge værdipolitikken og flere stramninger på hylden. For vi er langt fra i mål. Vi har stadig ikke løst Danmarks voksende problemer med parallelsamfund, integration og lovløse indvandrerbander, skriver Marcus Knuth.

Ellemann afviser anklager om slap udlændingepolitik

Stramningerne bliver bestemt ikke lagt på hylden, forsikrer Venstre formand Jakob Ellemann-Jensen. Han medgiver, at han og Marcus Knuth har haft et tæt personligt forhold, og han beklager derfor, at Knuth nu har valgt at skifte parti:

- Jeg synes, Venstre er et parti, som i den grad har plads til forskellighed og også har plads til Marcus Knuth. Det har vi haft hidtil, og det ville vi også have haft frem over, så jeg er ærgerlig over, at Marcus har truffet den beslutning, siger han til TV 2.

- Jeg kan forstå, at noget af det hviler på nervøsitet over den udlændingepolitik, Venstre fører. Til det kan jeg sige, at Venstre fører præcis den samme udlændingepolitik nu, som vi gjorde før valget. Og den er stram.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen afviser , at partiet skulle have slækket på udlændingepolitikken. Video: Rasmus Dam Nielsen

Knuths cv imponerer Pape.

Hos Knuths nye parti, Det Konservative Folkeparti, er partiformand Søren Pape Poulsen glad for at have fået et nyt medlem af folketingsgruppen. Han ønsker ikke at blive interviewet om Knuths skifte, men henviser til et opslag på Facebook, hvor han skriver:

- Jeg er sikker på, at Marcus bliver en stor gevinst for os i Folketinget. Han kommer med et imponerende cv fra det civile liv, og hans tårnhøje stemmetal taler for sig selv.

Marcus Knuth fik ved det seneste folketingsvalg 9.523 personlige stemmer.