Politik

S står til laveste opbakning i hele 2019, men holder solidt forspring til blå blok

SF, Konservative og Nye Borgerlige er vindere i ny meningsmåling fra Megafon.

Efter et helt år i kridthuset, ender Socialdemokratiet alligevel ikke med at få den gave af vælgerne, som de kunne have drømt om.

I en ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken opnår partiet således blot opbakning fra 24 procent af vælgerne, og det er det laveste, partiet er blevet målt til i hele 2019.

I forhold til valget den 5. juni er der tale om en tilbagegang på 1,9 procentpoint, og i forhold til forrige måling fra september er det et tab på 2,9 procentpoint.

Lyn-analyse

Det her er en måling, der vil skuffe Socialdemokraterne. For selv om Mette Frederiksen i andre målinger ser ud til at klare sig godt som statsminister, så profiterer de ikke af det i denne måling.

Det kunne godt se ud til, at SF scorer på socialdemokraterne bekostning, og en af forklaringerne på det må være, at børnene med hele diskussionen om minimumsnormering har været meget i fokus i finanslovsforhandlingerne.

Tallet er akkurat inden for den statistiske usikkerhed og ligger generelt under det vægtede gennemsnit af målinger, som Berlingske laver.

Her står Socialdemokratiet til lige over 27 procent af stemmerne, og derfor er der heller meget panik at spore hos partiets politiske ordfører, Jesper Petersen.

- Gennemsnittet af målinger ser anderledes godt ud for Socialdemokratiet, og det er selvfølgelig mest pålideligt. Sådan vil jeg i hvert fald vælge at se på det, når en journalist vil have en meningsmålingskommentar. Altså i hvert fald så længe snittet er bedre for Socialdemokratiet end den pågældende enkeltstående måling, siger han med et glimt i øjet.

Ordføreren hæfter sig ved, at der uanset udsving fortsat er klart flertal til regeringen og de partier, der støtter den.

SF i fremgang

Socialdemokraternes tabte mandater bliver nemlig næsten allesammen samlet op af SF, der i Megafons måling går to procentpoint frem i forhold til valget og 1,6 procentpoint i forhold til forrige måling.

Det betyder, at de to partier sammen med Enhedslisten og Radikale Venstre i alt har opbakning fra 51,6 procent af vælgerne, hvilket lige præcis svarer til de nødvendige 90 mandater, man skal have for at danne flertal i Folketinget.

Hos SF ser gruppeformand Jacob Mark partiets fremgang som en belønning for, at man i sjælden grad har formået at tale ind i de udfordringer, som bekymrer danskerne:

- Både den bindende klimalov med bindende reduktionsmål og hele børnedagsordnen med selvfølgelig særlig minimumnormeringer er ting, vi har haft fokus på i lang tid. Nu skal man altid tage disse målinger med et gran salt, men det er klart, at vi glade, når vi kan se, at der også bliver kvitteret for det, siger han.

Nye Borgerlige bider sig fast

I blå blok er der også vindere og tabere. Venstre har trods formandsskiftet endnu ikke formået at rejse sig. Med en opbakning på 21,8 procent af stemmer ligger partiet fortsat lidt under valgresultatet på 23,4, men kan dog trøste sig med, at det i det vægtede gennemsnit ligger højere.

Rejse sig har Dansk Folkeparti heller ikke. 8,7 procent er præcis samme andel af stemmerne ved valget i juni, hvor de fik en lussing af de heltstore af vælgerne..

Til gengæld er der fremgang at spore hos både de konservative, som med en fremgang til 8,1 procent begynder at udfordre DF's position som det næststørste borgerlige parti, og Nye Borgerlige, der trods en stille start vokser 2,4 procent ved valget til 3,6 procent i dag.

For et lille parti svarer sådan fremgang næsten til en fordobling i mandater, og ifølge partiformand Pernille Vermund skyldes det især, at partiet nu har muligheden for at bevise sit værd på Christiansborg:

- Fordi vi er et lille parti, er det er stadig begrænset, hvor meget adgang vi har til medierne i forhold til de store, men nu kan vi stå på Folketingets talerstol, i samråd og så videre og sige, hvad vi mener. Det gør vi selvfølgelig, hvad vi kan, for at få ud på de sociale medier og andre steder, siger hun.

Hun fortæller, at strategien på de sociale medier indtil videre har haft den effekt, at flere personer har skrevet til hende og fortalt, at de nu er begyndt at følge regelmæssigt med i Folketingets tv-transmissioner.

- Og det er jo interessant, hvis vi får vakt en interesse i nogle mennesker, der før ikke har følt, at de havde nogen, der repræsenterede deres stemme på Christiansborg, men som nu kan se, at vi er der og arbejder for sagen, siger Pernille Vermund.

Nye Borgerlige var ved valget i sommer det eneste nye parti, der blev valgt ind. Partiet fik 2,4 procent af stemmerne, hvilket svarer til fire mandater.