Lippert

Minister forsvarer akademikerne efter Netto-debat: Systemet har fejlet

Akademikerne er en af de grupper, der har sværere ved at finde arbejde. Beskæftigelsesministeren mener, at de skal søge bredere, men have mere hjælp.

Beskæftigelsessystemet er ikke indrettet godt nok i forhold til at få akademikere i arbejde. Sådan lyder meldingen i dag fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i programmet ’Lippert’ på TV 2 NEWS.

- Når der er arbejdsløshed på en måde, hvor vi kan se, at det er et strukturelt problem, så er det ikke alene den enkeltes ansvar, så er det jo også en del af samfundets ansvar, at vi har indrettet os på en måde, hvor de her udfordringer eksisterer.

Meldingen fra landets beskæftigelsesminister kommer efter, at han for et par uger siden løb ind i en decideret mediestorm. I Berlingske havde han nemlig udtalt, at arbejdsløse akademikere ikke skal føle sig for fine til at sidde bag kassen i Netto.

- Løsningen er ikke et job i Netto

Udtalelsen kom på baggrund af, at ledigheden blandt akademikere i dag ligger på omkring 30 procent. Tallet har været stabilt siden 2013. Den generelle ledighed ligger til sammenligning på omkring fire procent.

Hos Akademikerne, en paraplyorganisation for 25 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannelse, faldt meldingen ikke i god jord hos formand Lars Qvistgaard:

- Jeg synes ikke løsningen er, at man tvinger en højtuddannet til at tage job i Netto, sagde han til TV 2.

Efterfølgende kom der kritik fra Nettos topchef Michael Løve, som er træt af, at der bliver set ned på et job i Netto.

- Et job i Netto er åbenbart blevet eksemplet på den type job, ledige skal tage imens de venter på det "rigtige" job, skriver han på Linkedin.

- Hummelgaard: Det er ikke den enkeltes skyld

I 'Lippert' i dag påpeger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at det ikke er den enkeltes skyld, at de ikke kan finde et arbejde:

- Jeg tror ikke på myten om, at arbejdsløse er dovne. Jeg tror ikke på myten om, at folk er arbejdsløse alene, fordi de ikke gider at søge det arbejde, der er. Jeg tror, at der ligger alle mulige problemer imellem det.

Derfor mener han, at der i stedet skal ændres på systemet inden for beskæftigelsen.

Så når du sidder her nu, handler det så i mindre grad om akademikere der tror, de er fine på den, eller at der er særregler, eller handler det i højere grad om, at du og dit system ikke leverer det, I skal?

- Det gør det i allerhøjeste grad. Jeg tror, der er nogen, der har godt af at blive mindet om, at når man er ledig, så skal man også søge, hvad der er, men der er da heller ikke nogen tvivl om, at selvom vi har meget lav ledighed, så kan hele beskæftigelsessystemet blive bedre, siger Peter Hummelgaard i programmet.

'Lippert' kan ses på på TV 2 Play.