Fodbold

Minister ændrer reglerne - nu kan FCK-stjernefrø alligevel få dansk pas

Mohamed Daramy ser ud til alligevel at kunne få dansk statsborgerskab, inden han fylder 18 år. Claus Bech / Ritzau Scanpix

Det er nu op til kommunen at sikre en dispensation.

Den 17-årige FCK-spiller Mohamed Daramy havde egentlig lange udsigter til at blive dansk statsborger, men det laver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) nu om på.

Han har netop ændret reglerne for kommunernes grundlovsceremonier, der er sidste step i tildelingen af dansk statsborgerskab, og det kan betyde, at FCK-profilen snart får mulighed for at trække en dansk landsholdstrøje over hovedet.

Mohamed Daramy er født og opvokset i Danmark, men kan i dag ikke spille for det danske fodboldlandshold, fordi han er statsborger i Sierra Leone, hvor hans forældre er fra.

I kamp med tiden

Hans mor står dog snart til at blive dansk statsborger, og det vil som udgangspunkt også give sønnen et rødbedefarvet pas, men tidspres har indtil nu været en stor udfordring.

Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at det kan lade sig gøre

Helle Moesgaard Adelborg, borgmester i Hvidovre

Mohamed Daramys mor skal nemlig nå at deltage i en kommunal grundlovsceremoni, inden sønnen fylder 18 år, hvis han også skal blive dansk statsborger, og det har hidtil set ud til at være umuligt at nå.

FCK-spilleren bliver 18 år 7. januar, og selvom Folketinget efter planen vedtager loven, der giver hans mor ret til dansk statsborgerskab, kort før jul, kan grundlovsceremonien ikke nå at blive holdt inden hans fødselsdag.

Det skyldes, at reglerne hidtil har været, at grundlovsceremonien tidligst må finde sted en måned efter, lovforslaget med de nye statsborgere er vedtaget i Folketinget. Men efter et stort mediefokus på FCK-spillerens situation giver Mattias Tesfaye nu kommunerne mulighed for ekstraordinært at holde ceremonien før.

- Jeg blev opmærksom på det i forbindelse med den konkrete fodboldspillers sag, og der tænkte jeg, at hvis der er kommuner, der ønsker at afholde en ceremoni inden fødselsdagen, så deres borger kan blive dansk statsborger, så fint med mig, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Kræver kommunal velvilje

Fodboldspilleren kan dog ikke endnu være sikker på et snarlig dansk statsborgerskab. For selv om udlændinge- og integrationsministeren ændrer reglerne, kræver det stadig, at den enkelte kommune søger ministeriet om dispensation fra de gældende regler.

Det er i Mohamed Daramys tilfælde Hvidovre Kommune, som skal være hurtige til at bede om dispensation. Men også her lader der til at være politisk velvilje til at håndtere den specielle sag.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at det kan lade sig gøre. Og hvis alle regler og love er på plads, kan jeg ikke forestille mig, at vi vil være skrankepaver i sådan en sag her, siger Hvidovres borgmester Helle Moesgaard Adelborg (S) til TV 2.

Daramy-lovgivning

Mohamed Daramy og andre unge i samme situation kan kun søge om dispensation fra den normale frist, hvis de fylder 18 år inden for en måned efter, de nye statsborgere er blevet godkendt af Folketinget.

På Christiansborg medgiver Mattias Tesfaye, at ændringen af bekendtgørelsen næppe kommer til at berøre mange kommende danske statsborgere. Ganske enkelt fordi, det er meget specifikke vilkår.

- Mit gæt er, at det er meget få, det her får betydning for. Men for dem, det gælder, vil det være ret sygt, hvis de skal starte helt forfra med at søge statsborgerskab, siger Mattias Tesfaye og tilføjer:

- Man kan godt kalde det en Daramy-lovgivning. Præcis som man kan kalde et andet lovforslag for Mint-loven. Ingen af de to lovgivninger er lavet for den enkeltes skyld, men fordi de har været ansigtet på problemet, siger udlændinge- og integrationsministeren.

Mattias Tesfaye har i øvrigt aldrig lagt skjul på, at han holder med aarhusianske AGF i superligaen. Direkte adspurgt, hvordan han på den måde har det med at hjælpe konkurrenterne fra København, svarer han prompte med et glimt i øjet:

- Ad helvede til, ha ha…

Mohamed Daramy har tidligere fortalt til Tipsbladet, at han meget gerne vil være dansk statsborger, og at han håber på, det snart sker.