Politik

Kvindelig musiker rasende: Opdagede urimelig forskel på mænd og kvinders barsel

I udregningen bliver den gennemsnitlige løn for kvinder og mænd brugt, og da mænd statistisk set får højere løn end kvinder, er timesatsen for mænd også højere. Anne Bæk / Ritzau Scanpix

Fagforening bekræfter - den er desværre god nok, lyder det: Mænd bliver med samme løn trukket mindre i barselsdagpenge.

Mens kvinder generelt har bedre vilkår, når det gælder barsel, er der ét område, hvor mænd har én stor fordel. Mænd bliver nemlig modregnet færre timer end kvinder, hvis begge under deres barsel arbejder freelance med ukendt arbejdstid.

Det måtte Stine Liebman sande, da hun under sin restbarsel som musiker spillede to jobs. Det skriver hun i et opslag på Facebook.

Hun indberettede - som man skal - sin løn til Udbetaling Danmark, der omregner lønnen til timer ud fra en allerede fastlagt sats. Men da satsen for kvinder er lavere end for mænd, blev Stine Liebman fratrukket flere timer i sin restbarsel end en mand, der havde spillet samme job, ville være blevet.

- I starten troede jeg ikke rigtig på det, så jeg blev nødt til at faktatjekke. Men det stod på HK’s (fagforeningen HK, red.) hjemmeside som om, der ikke er noget galt i det. Det er helt vanvittigt, og jo mere jeg tænker over det, jo mere undrer det mig, at det overhovedet er lovligt, siger Stine Liebman til TV 2.

OBS: Dette gælder jo alle freelancekvinder, ikke kun musikere!! Er det her ikke vanvittigt??!! Jeg har holdt...

Posted by Stine Liebman on Sunday, November 17, 2019

Kvinder når hurtigere fuld tid end mænd

Kirstine Baloti, der er faglig konsulent i HK Privat, forklarer om forskellen for mænd og kvinder, når det gælder timesatserne på barsels- og sygedagpengeområdet:

- Den korte og ikke særlig rare forklaring er, at kvinder gennemsnitligt tjener mindre end mænd. Det er en gennemsnitlig betragtning, som hun og alle andre kvinder i samme situation bliver ramt af, siger hun til TV 2.

Det er hamrende urimeligt

Mette Abildgaard, gruppeformand for de konservative

Hvis arbejdstiden er ukendt, er satsen for timeløn for kvinder i 2019 sat til 187,09 kroner, mens den for mænd er 207,17 kroner.

Det betyder, at hvis en mand og en kvinde får samme løn for det samme job – lad os for eksemplets skyld sige 10.000 kroner - så ville manden få 48,1 timer mindre i barselsdagpenge, mens kvinden ville få 53,5 timer mindre.

- Man kan være på barsel på deltid – hvis du som selvstændig eller freelancer arbejder delvist under barslen. På den måde kan man også strække perioden, hvor man har barsel, i længere tid. En kvinde vil hurtigere nå op på at arbejde på fuld tid end en mand, siger Kirstine Baloti.

Hun fremhæver, at satserne på ledighedsområdet er den samme på tværs af køn.

- Men med reglerne på barsels- og sygdagpengeområdet er man med til at cementere, at der er forskel på kvinder og mænd, når det gælder aflønning.

- Det virker meget gammeldags

Stine Liebmans opslag er blevet kommenteret af flere politikere, der har tagget ligestillingsminister Mogens Jensen (S). En af dem er den konservative gruppeformand Mette Abildgaard.

- Jeg fik historien tilsendt af en partikollega, og da jeg læste historien, tænkte jeg, at hun måtte have misforstået eller misfortolket reglerne. Men det har hun ikke. Det er hamrende urimeligt, at man bliver straffet i sin barselsmodregning, fordi kvinder statistisk set har en lavere løn. Det virker meget gammeldags, siger hun til TV 2.

Mette Abildgaard vil nu stille spørgsmål til Mogens Jensen om reglerne.

Jeg har tydeligvis ramt et hul

Stine Liebman

I Ligestillingsministeriet henviser man til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

I et skiftligt svar til TV 2 skriver ministeren, at mænd skal tjene mere for at optjene barselspenge.

- Men til gengæld modregnes de lempeligere, hvis de arbejder imens. Det omvendte gør sig gældende for nogle kvinder. Den beregningsmetode kan man altid diskutere, og jeg lytter selvfølgelig gerne til input.

Det har ikke været muligt for TV 2 at stille ministeren spørgsmål.

Den forhenværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) satte i 2018 kammeradvokaten til at undersøge, om der er et ligestilligsmæssigt problem med de to satser.

Har ramt et hul

Musikerens opslag, der har kastet mange kommentarer af sig, er i skrivende stund blevet delt over 90 gange. Og Stine Liebman er glad for, at der kan komme fokus på det.

- Jeg synes, det er super fedt. Jeg har tydeligvis ramt et hul, siger hun.

Stine Liebman undrer sig dog stadig over, at der skulle gå så lang tid, før der var nogen, der råbte vagt i gevær.

På hjemmesiden virk.dk kan man se, at satserne går helt tilbage til 2005.