Politik

Børnene på Sjælsmark kan komme ud til april

Et nyt udrejsecenter skal være uden hegn og med bedre tilbud til børnene. Den geografiske placering udestår stadig.

Børnefamilierne på Udrejsecenter Sjælsmark får mulighed for at flytte fra stedet i april næste år. Det er resultatet af en ny politisk aftale, skriver Politiken.

Udover en dato på, hvornår børnefamilierne kan flytte fra stedet til et nyt udrejsecenter, har regeringen og de tre støttepartier fastlagt en række forbedringer for børnefamilierne.

Ifølge Politiken skal børnefamilierne fremover have lov til selv at lave mad og spise i egen bolig. Derudover skal der etableres en vuggestue, og det nye udrejsecenter skal ikke være omgivet af hegn, skriver avisen.

- Vi har ingen interesse i, at børnefamilierne skal blive boende på Sjælsmark. Så lige så snart der er mulighed for, at folk kan flytte, vil de få tilbuddet, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Politiken.

Senest i december i år skal regeringen kunne præsentere en konkret placering til børnefamilierne.

Omkring 110 børn kan flytte

Hos støttepartierne er de tilfredse med den nye aftale.

- Det er jo stadigvæk en alvorlig situation for de her familier, det skal man ikke tage fejl af, men jeg synes, at Danmark vinder noget af den tabte værdighed tilbage, siger Morten Østergård, formand for Det Radikale Venstre.

Samme toner kommer fra SF.

- Nu får vi børnene helt ud af Sjælsmark, men det i sig selv er jo ikke nok. Derfor følger vi fremadrettet alle Røde Kors’ anbefalinger i forhold til deres omsorg, vi sikrer skolegang, specialtilbud i børnepasning og frihed til familieliv, siger formanden for SF, Pia Olsen Dyhr, i en pressemeddelelse.

Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, vil som SF følge anbefalingerne fra Røde Kors. Hun ærgrer sig dog over, at det nye udrejsecenter endnu ikke er udpeget.

- Jeg ville da ønske, at børnefamilierne ikke skulle gå med den usikkerhed, men jeg kan berolige dem med, at vi følger sagen til dørs og kritisk vurderer den konkrete plan, som regeringen fremlægger om nogle uger. Vi vil i den forbindelse sikre os, at stedet nøje overholder de anbefalinger, Røde Kors har givet, som også er en del af vores forståelse med regeringen, siger Rosa Lund i en pressemeddelelse.

I alt kan omkring 220 personer se frem til at forlade Sjælsmark med den nye aftale. Heraf er omkring halvdelen børn.

Som Politiken flere gange har beskrevet, og som Røde Kors har dokumenteret, betyder forholdene i dag, at en stor del af børnene mistrives.