Frederiksen drøftede asyl med Macron: - Vi bliver nødt til at få skabt et nyt system

Ifølge den danske statsminister deler den franske præsident ønsket om et nyt asylsystem, men de to er ikke enige om alt, siger hun.

Det nuværende internationale asylsystem er ”inhumant” og skal ændres grundlæggende.

Det var hovedbudskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun mandag besøgte den franske præsident Emmanuel Macron i Paris.

- Vi er enige om, at det nuværende system for migration og asyl ikke fungerer. Jeg havde ikke nogle forventninger om, at vi blev enige om alt. Men vi er enige om, at vi bliver nødt til i fællesskab at få skabt et nyt system. Hvor det lander, tør jeg ikke sige noget om, siger statsministeren til TV 2 efter mødet.

Forud for mødet sagde Macron på et kort pressemøde, at han deler den overordnede ambition om at ændre de nuværende asylregler.

- Vi har en fælles vilje til at finde europæiske svar, der er menneskelige og bæredygtige. Det skal ske gennem en øget harmonisering af vores asylregler, en styrkelse af vores ydre grænser, samt større effektivitet i vores fælles politik, lød det fra den franske præsident.

Vil lave modtagecentre

Mette Frederiksen præsenterede Socialdemokratiets ønsker om et nyt system sidste år. Blandt andet skal det fremover slet ikke være muligt at få tildelt asyl i Danmark ved at rejse hertil og ansøge om det. Og udlændinge, der møder op i Danmark og beder om asyl, skal sendes til et såkaldt ”modtagercenter” udenfor Europa for at få sagen behandlet.

Foreløbigt er der dog ingen lande, som har tilkendegivet, at de ønsker at huse sådanne centre, og heller ikke i dag ville Mette Frederiksen løfte sløret for, om det arbejde skrider fremad.

- Jeg tror ikke, at det bliver let at få nogle til at huse de her lejre. Der er i det hele taget mange sten på vejen. Men jeg mener ikke, at det nuværende asylsystem kan fortsætte. Hvis der igen kommer hundredetusindvis af mennesker til Europa, har vi ikke et system, der fungerer. Vi bliver nødt til at finde mere langsigtede løsninger, siger hun.

Kritikere har kaldt Mette Frederiksens plan for "urealistisk".

Også emner som grøn omstilling og NATO blev drøftet på mødet.

Socialdemokratiets udspil ”Retfærdig og realistisk”

Der skal indføres et loft over, hvor mange med ikke-vestlig baggrund, der kan komme til Danmark. Det gælder både flygtninge og familiesammenførte. Loftet fastsættes årligt af Folketinget.

En asylreform skal stoppe adgangen til at søge asyl i Danmark.

Alle spontane asylansøgere skal sendes til et danskdrevet modtagecenter i et tredjeland. F.eks. i Nordafrika. Her skal de være, mens deres asylsag behandles.

Det skal ikke være muligt at søge asyl ved at møde op direkte på det danske modtagecenter.

Danmark forpligter sig til gengæld til at tage kvoteflygtninge gennem FN-systemet.