Politik

Dramatisk kapitel i Venstre er lukket - men Ellemann står med to enorme udfordringer

Klapsalver til Løkke og Jensen satte punktum for et dramatisk halvår. Men interne uenigheder og en splittet blå blok gør genrejsningen meget svær.

På weekendens landsmøde tog Venstre officielt afsked med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. Dermed blev der endegyldigt sat et punktum for det formandsopgør, som i lang tid har overskygget alt andet i partiet.

Men Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen, kan på ingen måde læne sig tilbage og slappe af nu.

Han står over for to store udfordringer, der kan true partiets succes, vurderer TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

'Det mest dramatiske halve år i Venstres nyere historie'

På landsmødet fik både den tidligere formand og statsminister og den tidligere næstformand ordet på scenen ved hvert sit særskilte punkt på programmet.

Ved begge afskedsseancer rejste den klappende medlemsskare sig i salen.

- Man kunne mærke på Venstrefolk i går eftermiddags og i går aftes, at de var glade for, at Løkke fik det værdige farvel, som alle mente, han havde fortjent. Men også lettede over, at der med de to taler nu er sat endegyldigt punktum for det mest dramatiske halve år i Venstres nyere historie, siger Hans Redder.

Stikpiller i både Løkke og Jensens taler

Lettelsen var endnu større, fordi man i Venstre ikke helt havde vidst, hvad de kunne forvente af de to taler - særligt den fra Løkke.

- Det er klart, at Løkke kunne have holdt en meget mere bitter og konfrontatorisk tale, end han gjorde. For selvom der var nogle stikpiller i både Løkkes og Jensens, var det grundlæggende budskab, at hele opgøret om formandsposterne hører fortiden til, siger Hans Redder og fortsætter:

- Nu bakker man fuldtonet op om Jakob Ellemann-Jensen og lader ham definere Venstres kurs.

Afskeden med den afgående ledelse var dermed et vigtigt første skridt for Ellemann, men nu venter der en anden udfordring internt i partiet.

Det handler første udfordring om

Når partiledelsen søndag eftermiddag pakker sammen og tager fra landsmødet i Herning, handler det for Jakob Ellemann-Jensen i den kommende tid om at skabe ro i partiet. Den seneste tid har der især på udlændingeområdet blottet sig interne uenigheder i Venstre.

I denne uge skrev fem folketingsmedlemmer fra Venstre en kronik, som ifølge anonyme kilder i Venstres folketingsgruppe, som TV 2 har talt med, blev tolket som en slet skjult kritik af næstformand Inger Støjbergs linje.

- Der har været nogle faresignaler både op til og på landsmødet, hvor der helt sikkert har været forskellige udlægninger af, hvilken linje Venstre skal have i udlændingepolitikken, siger Hans Redder.

Ellemann har som formand indtil videre lagt den linje, at man skal kunne rumme forskelligheder, og at der godt må være nuanceforskelle inden for partiet.

- Men spørgsmålet er, om han på et tidspunkt bliver nødt til at lukke ned for den uenighed, som jo også blive luftet offentligt. Jeg er i hvert fald spændt på, om han kan køre den strategi hele valgperioden ud, siger Hans Redder.

Men hvor den første udfordring har rødder i Venstre selv, handler den anden om rodet i blå blok.

Det handler anden udfordring om

Her får Jakob Ellemann-Jensen frem mod næste valg en enorm udfordring med at samle den blå blok, han gerne vil hjælpes i Statsministeriet af.

- Senest med dannelsen af partiet Fremad er splittelsen større, end den vel nærmest nogensinde har været. Fremad og Dansk Folkeparti er jo nærmest hinandens modsætninger, siger Hans Redder.

Problemet ligger ikke i, at der er forskellige partier, der mener noget forskelligt i blå blok, for det har det altid været. Men ifølge Hans Redder er det svært at se det samlede borgerlige projekt, når splittelsen er så stor.

- Selvom Mette Frederiksen og hendes støttepartier er uenige om meget, så var der alligevel nogle overskrifter, de kunne enes om. Med grøn omstilling, flere investeringer i velfærd, børn og den slags. Og hvis vi tænker tilbage på Foghs tid, så formåede han jo også at samle nogle overskrifter: Stramme op på udlændingeområdet, skattestop og værdikamp.

- Men hvad er egentlig de overskrifter, som Venstre kan blive enige med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Fremad og måske endnu flere om? Jeg kan ikke få øje på de overskrifter der. På hverken skat, grøn omstilling eller udlændingepolitik kan man blive enige