Politik

Løkkes afsked bød på tårer, stikpille - og en kryptisk melding om fremtiden

I sin afskedstale kom Lars Løkke Rasmussen med en noget kryptisk melding om sin fremtid - og en skjult stikpille.

Efter en hyldestvideo fra Venstre og pæne ord fra Jakob Ellemann-Jensen skulle Lars Løkke Rasmussen lige tørre de våde øjenkroge, inden han gik på talerstolen ved Venstres landsmøde i Herning.

Tak for alt til de fleste. Tak til alle for det meste

Lars Løkke Rasmussen

Herfra sagde den forhenværende Venstre-formand officielt farvel som formand til Venstres medlemmer, og han lagde ikke skjul på, at tiden siden 31. august, hvor han pludselig trak sig efter et dramatisk møde i partiet, har været speciel.

- Jeg har set frem til i dag, men det har været med lidt blandede følelser, lød det indledningsvist fra Lars Løkke Rasmussen.

- Den 31. august blev jeg stille

Efter en dramatisk sommer med store interne problemer i Venstre trak Lars Løkke Rasmussen sig, fordi et stort flertal i partiets forretningsudvalg ikke ville imødekomme hans ønske om at få fremrykket Venstres landsmøde, så der tidligere end planlagt kunne blive mulighed for at diskutere Venstres politiske kurs.

Både Løkke og næstformand Kristian Jensen trak sig på mødet i Venstres forretningsudvalg 31. august. Og foruden to tv-interviews har Lars Løkke Rasmussen stort set ikke udtalt sig offentligt siden.

- Den 31. august blev jeg stille. I bevæger jer videre, og jeg er trådt tilbage, og nu står jeg så her i dag. Det er for at være ærlig lidt mærkeligt. Men jeg vil gerne sige tak. Tak for alt til de fleste. Tak til alle for det meste, sagde en bevæget Lars Løkke Rasmussen fra talerstolen på Venstres landsmøde og tilføjede:

- Vi kender hinandens styrker og svagheder, og der er ingen grund til at rippe op i det.

En skjult stikpille

Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen, har efter sin tiltrædelse afvist tankerne om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, som Løkke foreslog midt under valgkampen.

Men i sin tale sagde Lars Løkke Rasmussen, at han stadig mener, at et SV-regeringssamarbejde er en god idé, selvom Socialdemokratiet også har sagt nej.

- Men nu er, hvad jeg mener, fuldstændig ligegyldigt. Vigtigst er, at mange danskere mente og mener det samme: Fri os fra yderfløjenes ultimative synspunkter og krav som alt for tit forhindrer den meget brede midte i at samles om løsninger, der for alvor bærer Danmark fremad.

Lars Løkke kredsede i sin tale en del om tankerne om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet og fremhævede ved flere lejligheder, at mange danskere ifølge ham er enige i hans forslag.

Det var kritiske Venstre-medlemmer, der var medvirkende til, at Lars Løkke Rasmussen endte med at trække sig, og dem kom han med en slet skjult stikpille til.

- Vi - og nogle - er nødt til at forstå, at vores bagland er andet og mere end medlemmerne, hvor vigtige vi end er alle sammen. Og der er nogle, der er vigtigere end os, det er danskerne. Så jeg vil gerne sige tak til dem.

Kryptisk melding om fremtidsplaner

Lars Løkke Rasmussen er fortsat folketingsmedlem for Venstre og har indtil nu ikke sagt, at han er på vej væk. Men mod slutningen af talen kom han alligevel med en noget kryptisk melding om sin fremtid.

Det skete, efter han havde rost Jakob Ellemann-Jensen for sin tale om partiets fremtidige kurs.

- Jeg skal også sætte en ny kurs, det er jeg mere spændt på. Som I efterhånden ved, tænker jeg, mens jeg taler, og beslutter mig, mens jeg handler, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, der fortsatte.

- Jeg har været og er i gang med at lægge andre planer, og jeg kan sige til jer, at de kommer ikke til at karambolere med jeres.