Politik

Ellemann tager afstand fra ønske om at smide muslimer ud: - Det er dybt bekymrende

Undersøgelsen om danskernes holdning til muslimer har den seneste tid givet anledning til intern uro i Venstre. Nu blander Jakob Ellemann-Jensen sig.

Det er udtryk for en helt gal kurs, når mere end hver fjerde dansker mener, at muslimske indvandrere bør sendes ud af landet.

Det siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der netop har holdt sin første tale som formand ved Venstres landsmøde i Herning.

- Det giver anledning til en dyb bekymring, at der er nogen i Danmark, der tilsyneladende mener, at man skal udvise mennesker alene på grund af deres tro, siger Jakob Ellemann-Jensen fra talerstolen i Herning.

Vil ikke dømme på tro

I talen refererer han indirekte til en undersøgelse fra Mandag Morgen fra slutningen af oktober. Her svarede 28 procent af de adspurgte, at de er helt eller delvist enige i, at muslimske indvandrere bør sendes ud af landet.

Den opsigtsvækkende undersøgelse har siden fået stor politisk opmærksomhed, og Venstres forholdsvis nye formand, der tidligere har været officer i Forsvaret under Balkankrigen, melder sig nu også ind i debatten.

- Som udsendt soldat har jeg set, hvad etnisk og religiøs opdeling kan betyde. Sådan skal Danmark ikke være, siger Jakob Ellemann-Jensen og tilføjer:

- Det er et grundlæggende princip, at vi ikke dømmer folk på deres tro, men på deres gerninger.

Intern uro i Venstre

Netop undersøgelsen fra Mandag Morgen har givet anledning til intern uro i Venstre op til landsmødet.

Som reaktion på undersøgelsen skrev næstformand Inger Støjberg 4. november et debatindlæg i B.T. Her forklarede hun målingen med, at mange nok har det ligesom hende og er "så træt" af at høre ”om islam mig her og islam mig der som begrundelse eller dårlig undskyldning for alt fra de fejeste terrorhandlinger til såkaldt æresrelateret vold”.

- Alt det, som bekymrer rigtig mange af os, men som kun få har lyst til at sige højt af begrundet frygt for at blive misforstået eller ligefrem blive kaldt racist, skrev Inger Støjberg i B.T.

Fredag, dagen før landsmødet, kom der så et nyt debatindlæg. Denne gang i Jyllands-Posten og denne gang fra de fem Venstre-folketingsmedlemmer Jan E. Jørgensen, Bertel Haarder, Anni Matthiesen, Fatma Øktem og Kim Valentin.

Debatindlægget i Jyllands-Posten handler også om udlændingepolitik og undersøgelsen fra Mandag Morgen, men den har et noget andet udgangspunkt end Inger Støjbergs debatindlæg. Anonyme kilder i Venstres folketingsgruppe siger til TV 2, at de tolker indlægget som en slet skjult kritik af Inger Støjbergs linje.

De fem folketingsmedlemmer skriver blandt andet, at konsekvensen af at smide muslimske indvandrere ud af landet vil være ”racisme i sin reneste form”.

- Vi skal ikke finde os i, at de mennesker bliver udsat for en nedrig og udskammende retorik, alene fordi de er muslimer eller tilhører en hvilken som helst anden trosretning, står der i debatindlægget fra de fem Venstre-folk.

Frustration gennem årtier

I sin landsmødetale lørdag siger Jakob Ellemann-Jensen, at han ”er sikker på”, at langt de fleste danskere er enige med ham i, at folk ikke skal dømmes på deres tro, men gerninger.

- Men det er også klart, at frustrationen igennem årtier er vokset hos rigtig mange over at se de integrationsproblemer, der stadig er uløste. Årti efter årti. Og som for en dels vedkommende har rod i både kultur og religion, lyder det fra Venstre-formanden.

Han tilføjer, at Venstre skal stå ”urokkeligt fast på”, at man må tro, hvad man vil, men siger også, at for mange udlændinge ikke har ”taget Danmark til sig” ved blandt andet at stille religiøse særkrav.

- Som altid er billedet noget uklart. Noget går godt. Andet går dårligt. Men Venstres politik er klar. Du har frihed til at tro på, hvad du vil. Du har ikke krav på, at samfundet indretter sig efter dig, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Afviser fløjkrige: - Det går fremragende

Mens Inger Støjberg altså forklarer undersøgelsen fra Mandag Morgen med, at mange danskere måske har det som hende og er trætte af at høre om islam, taler Jakob Ellemann-Jensen om "dyb bekymring".

Det kunne umiddelbart godt ligne, at der er uenighed mellem formand og næstformand og dermed usikkerhed om Venstres linje i udlændingepolitikken, men det afviser Jakob Ellemann-Jensen.

- Den linje, jeg tegner i min tale, er Venstres linje, siger Jakob Ellemann-Jensen, da han møder pressen efter sin tale.

Han svarer undvigende på spørgsmålet om, hvorvidt hans linje er den samme som Inger Støjbergs.

- I kan sikkert sætte en eller anden sprogforsker til at sidde og tyde i det ene og andet og held og lykke med det. Jeg fremlægger Venstres politik, siger han.

Da Jakob Ellemann-Jensen i slutningen af september blev valgt som formand for Venstre svor han, at han ville slå hårdt ned på fløjkrige. Adspurgt hvordan det går, svarer han:

- Det går fremragende.