Politik

Efter intern uro i Venstre: Nu skal der ro på, lyder det fra baglandet

Diskussioner om partilinjen skal tages internt, og Inger Støjberg bør som næstformand sikre sig, at hendes udlændingeretorik kan rumme hele Venstre.

I dagene op til Venstres landsmøde denne weekend har en intern diskussion om udlændingepolitikken fyldt i medierne.

Men nu er det vigtigt for partiet at få ro på og lægge interne uenigheder til side. Det mener flere i Venstres bagland, som TV 2 lørdag har talt med på landsmødet i Herning.

En af dem er Venstre-medlem Erik Poulsen fra kredsen i Ringkøbing-Skjern. Han mener, at Inger Støjberg som næstformand har markeret sig meget kraftigt på udlændingeområdet i den seneste tid.

- Hun bør prioritere, hvad hun melder ud på. Der er nogle ting, hvor hun ikke behøver skyde på det, hver gang hun har en chance for det, siger Erik Poulsen (V).

Interne uenigheder om udlændinge

Diskussionen om Venstres linje i udlændingepolitikken har taget fart den seneste tid og udspringer af en undersøgelse fra Mandag Morgen, hvor mere end hver fjerde dansker gav udtryk for, at de mener, muslimske indvandrere bør sendes ud af landet.

Venstres næstformand reagerede på undersøgelsen i et debatindlæg hos B.T., hvor hun forklarede målingens resultater med, at mange nok har det ligesom hende og er "så træt" af at høre ”om islam mig her og islam mig der som begrundelse eller dårlig undskyldning for alt fra de fejeste terrorhandlinger til såkaldt æresrelateret vold”.

Men fredag, dagen før landsmødet, skrev fem folketingsmedlemmer fra Venstre så et debatindlæg i Jyllands-Posten, hvor de indirekte gik i rette med næstformanden.

- Vi skal ikke finde os i, at de mennesker bliver udsat for en nedrig og udskammende retorik, alene fordi de er muslimer eller tilhører en hvilken som helst anden trosretning, skrev de blandt andet.

Lørdag blandede Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen sig i debatten og kaldte det ”dybt bekymrende”, at der er nogen i Danmark, der vil udvise folk ”alene på grund af deres tro”.

Ifølge Venstre-medlemmet Erik Poulsen viser forløbet, at næstformanden bør være mere opmærksom på, om hendes retorik er én, alle i Venstre kan bakke op om.

- Man kan jo ikke have, at nogen skal skrive en kronik, hver gang hun har sagt noget om udlændingepolitik. Jeg siger ikke, hun skal overveje sine ord mere, end hun har gjort før, for det er hun god til. Men jeg synes, hun skal se på, hvordan det bliver taget imod, siger Erik Poulsen.

Wilbek: Ellemann fik gjort det klart

Erik Poulsen mener, det er nødvendigt at få skabt ro om Venstres politik og glæder sig derfor over, at Jakob Ellemann-Jensen er gået ind i sagen.

Viborgs borgmester Ulrik Wilbek ved ikke, om der har været tvivl om Venstres linje i udlændingepolitikken, men han glæder sig over, at Jakob Ellemann-Jensen lørdag har slået fast, hvad Venstre mener.

- Inger Støjberg er jo blevet valgt på og kendt for sine holdninger, og det er nok vigtigt for hende i forhold til sin troværdighed at holde fast i det. Så kan man altid diskutere retorik, men jeg synes vores formand fik helt klart fortalt, at vi mener, det er tilladt at have lige præcis den tro, man vil have, siger Ulrik Wilbek.

Borgmester træt af offentlige skænderier

Greves borgmester, Pernille Beckmann, er også glad for, at Jakob Ellemann-Jensen er gået ind i sagen.

Hun synes, at Inger Støjberg gør det godt som næstformand og mener kun, at det er udtryksmåden og ikke substantielle uenigheder, der adskiller hende fra, hvad Jakob Ellemann-Jensen lørdag har sagt. Derfor tolker hun heller ikke hans udmelding som en irettesættelse af næstformanden.

Pernille Beckmann mener, at der i Venstre skal være plads til, at medlemmerne udtrykker sig forskelligt. Men timingen af debatindlægget i Jyllands-Posten fra de fem folketingsmedlemmer, som blandt andet tæller Jan. E Jørgensen og Bertel Haarder, kunne hun godt have været foruden lige op til Venstres landsmøde.

- Jeg er træt af, at de ikke kan sætte sig ned og finde ud af, hvad Venstres holdninger er. Jeg synes, Jakob Ellemann-Jensen sagde det fint i dag. Det er den holdning, jeg selv arbejder efter, og det, tænker jeg egentlig også, burde afspejle folketingsgruppen, siger Pernille Beckmann.

Lauritzen: Det duer ikke

I Venstres ledelse håber folketingsgruppens næstformand, Karsten Lauritzen, også, at der nu kommer ro på.

- Der er nuanceforskelle, men jeg synes de bliver blæst for stort op, og det duer ikke. Vi bidrager også selv til at blæse dem op, når folk i stedet for at sige hvad de mener bag lukkede døre skriver indlæg. Så der skal kræfterne bruges anderledes, siger Karsten Lauritzen.

Er det både Støjberg og de fem folketingsmedlemmer med debatindlægget i Jyllands-Posten, du tænker på?

- Når nogen har skrevet noget, som andre måske ikke er helt enige i, så mødes man og snakker om det over en kop kaffe, og det kan man gøre på mit kontor, hvis man ikke har plads på sit eget. Det er den rigtige måde at gøre det på, og det tror jeg, alle har taget konstruktivt med.

Var det ok, at Støjberg lavede indlægget i B.T.?

- Der er nogle forskellige fortolkninger af den her undersøgelse, og jeg kan sådan set godt forstå begge synspunkter og begge måder at tolke tingene på, men det ændrer ikke ved, at den slags skal man tage internt.

Medierne har også et ansvar

Men Karsten Lauritzen mener også, at medierne har et ansvar, fordi de ifølge ham ofte går hårdt efter at finde uenigheder.

Men de her konflikter kommer jo også, fordi nogle af Venstres folketingsmedlemmer vælger at sige, som de gør?

- Det er rigtigt, og derfor er det et kollektivt ansvar. Derfor skal der ro på, og det er der så kommet nu. Men I gør det jo ikke let for os, siger han med et grin.

Du siger, medierne ikke gør det let for jer, skal vi have ondt af Venstre?

- Nej, man skal ikke have ondt af os, det er bare en konstatering af, at det er en undskyldelig omstændighed for nogle af dem, der måske ufrivilligt er blevet en del af de konflikthistorier, der bliver skabt.

Men det bunder vel også i, at der rent faktisk er nogle uenigheder på udlændingeområdet?

- Ja. Uenigheder er godt, men det skal være bag lukkede døre.