Politik

Ny aftale på vej: Nu skal Mint og andre have lov at blive i Danmark

83 børn får nu mulighed for alligevel at få lov til at være i Danmark. De fleste er fra Asien.

Sagen om udvisningen af den 14-årige thailandske pige Mint har fyldt meget i de danske medier, men nu er der formentlig hjælp på vej.

Regeringen fremsætter nemlig torsdag et nyt lovforslag, der skal give Mint og andre i lignende situationer mulighed for at søge familiesammenføring igen. Og alt tegner til, at loven bliver stemt igennem.

Det vil være som topgevinsten i lotto for vores lille familie

Frank Thøgersen, Mints papfar

I dag siger reglerne for familiesammenføring, at alle børn over otte år skal gennemgå en såkaldt integrationsvurdering, der skal afgøre, om de får lov til at være i Danmark.

Det har dog været meget svært for politikerne at forklare, hvad der konkret ligger til grund for integrationsvurderingen. Mint har eksempelvis fået afslag, selvom hun taler dansk og har gået i dansk skole, og hun er ikke den eneste.

Vil af med "skør" udlændingepolitik

Derfor vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) med det nye lovforslag nu helt afskaffe integrationsvurderingen.

- Vi skal have en stram udlændingepolitik i Danmark, men den skal ikke være skør. Og her var et eksempel på, at nogle børn kom i klemme og ikke kunne bo med deres familier i Danmark. Det skal vi selvfølgelig have ryddet op i, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

I stedet for integrationsvurderingen får forældrene en frist på tre måneder til at søge om familiesammenføring.

83 udviste kan søge igen

Loven skal efter planen træde i kraft 1. januar 2020, men der skal også være mulighed for, at allerede udviste børn kan få taget deres sager op igen. Den mulighed skal gælde for Mint og 82 andre børn, der siden 2016 har fået afslag med henvisning til integrationsvurderingen.

Venstre har tidligere været imod en dispensationsordning, hvor gamle sager kunne blive taget op igen, og forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg sagde i begyndelsen af året, at håbet var ude for Mint.

Men nu støtter oppositionens største parti, at Mint får en ny chance, og det skyldes ifølge udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede, at der er kommet bedre overblik over, hvem de 83 afviste børn er, og hvorfor de har fået afslag.

Ifølge TV 2s oplysninger er de største grupper af de 83 børn fra Thailand, Filippinerne og Vietnam, mens der ikke er mange fra muslimske lande. Det er dog ikke det religiøse, der er afgørende for Venstres opbakning, forklarer Mads Fuglede.

- Det er fordi, der ikke er nogen i den gruppe, der har været på koranskoler eller genopdragelsesrejser. Det har ikke noget at gøre med deres baggrund, men i stedet hvilket grundlag de blev afvist på i sin tid, siger Mads Fuglede til TV 2.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye forklarer, hvorfor loven skal laves om. Video: Morten Nielsen

Radikal utilfredshed

Det nye lovforslag har bred opbakning i Folketinget, og hos Radikale Venstre glæder politisk leder Morten Østergaard sig over, at ”velfungerende familier” nu ikke længere skal "splittes ad". Han har dog et kritikpunkt.

I dag skal børn under otte år ikke integrationsvurderes, og der kan blive søgt om familiesammenføring længe efter, at forældrene er kommet herop. Men med de nye regler skal der også søges om familiesammenføring for børn under otte år inden tre måneder, og det kan Radikale Venstre ikke se meningen med.

- De er så små, at uanset hvornår de kommer hertil, kan man selvfølgelig integrere dem. Det havde vi gerne set fortsætte, siger Morten Østergaard.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har dog ikke tænkt sig at komme Radikale Venstre i møde på det punkt. Han mener, det er vigtigt, at børnene kommer til Danmark med det samme.

- Jo tidligere man kommer, jo lettere er det, og det er alt andet end lige også det bedste for barnet at komme hertil, når det er to år end ni år. Sproget og den danske kultur kommer lettere, og der er ingen grund til, at de bliver tilbage i deres hjemland, hvis deres fremtid alligevel er i Danmark, siger Mattias Tesfaye.

Mints papfar: Topgevinsten i lotto

Lovforslaget forventes at blive stemt igennem inden jul, så det kan gælde fra nytår, og det glæder Mints familie i Køge.

Da TV 2 besøgte dem i oktober, var der også snak om, at ny lovgivning var på vej, og det udtrykte Mints papfar Frank Thøgersen stor tilfredshed med.

- Det vil være som topgevinsten i lotto for vores lille familie. Jeg får kuldegysninger bare af at tænke på, at der på et tidspunkt kommer et opholdskort og et sygesikringsbevis med dansk cpr-nummer og Mints navn på, sagde Frank Thøgersen til TV 2 i oktober.

Hvis loven som ventet træder i kraft fra nytår, kan Mints familie her søge om familiesammenføring igen. Det er uvist, hvor langt tid sagsbehandlingen tager.