Politik

Radikale Venstre: Disse sportsbegivenheder skal kunne ses af de fleste danskere

Kulturministeren vil nu indkalde partier og branchens centrale aktører til drøftelse.

Store danske sportsbegivenheder skal sendes på kanaler, som de fleste danskere kan se.

Det mener Radikale Venstre, som nu har udformet en liste over de sportsbegivenheder, der ifølge partiet skal sendes ukodet på en tv-kanal, som kan ses af minimum 75 procent af befolkningen.

- Det er et EU-direktiv, vi tager udgangspunkt i, og det virker ganske udmærket i andre lande. Det kan også komme til at virke i Danmark, hvis vi tør at lave en bekendtgørelse, hvor vi udnytter hele rammen i EU-direktivet, og hvor vi gør det på fællesskabets præmisser og ikke på markedets præmisser, siger partiets medieordfører, Jens Rohde, til TV 2.

Han henviser til direktivet 'Fjernsyn uden grænser', der giver hvert land mulighed for at udarbejde en liste over begivenheder, ikke mindst idrætsarrangementer, der skal sendes ukodet.

Sportslisten tilbage

Den såkaldte sportsliste, som Radikale Venstre vil have tilbage, blev afskaffet ved det seneste medieforlig mellem VLAK-regeringen og DF i 2018.

De radikales bud på en ny sportsliste fokuserer på begivenheder, hvor:

 • Danmark officielt er repræsenteret som nation
 • Sportsgrenen traditionelt er centralt placeret i dansk idrætskultur
 • Sportsgrenen har interesse for andre end dem, der normalt følger den pågældende idrætsgren

Listen blev vedtaget på partiets gruppemøde tirsdag, og de radikale opfordrer nu kulturministeren til at indkalde til en offentlig høring med idrætten, tv-stationer og distributører for derefter at forhandle en liste på plads.

Listen gælder både herre- og dameidræt og begivenheder for handicappede som for eksempel De Paralympiske Lege.

Radikale Venstre foreslår følgende begivenheder:

 • De Olympiske Lege i sin helhed, både sommer- og vinter-OL.
 • VM og EM i fodbold: Alle kampe med dansk deltagelse samt semifinaler og finaler.
 • VM og EM i håndbold: Alle kampe med dansk deltagelse samt semifinaler og finaler.
 • Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i fodbold.
 • Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i håndbold.
 • Diverse VM-mesterskaber i cykling
 • Davis Cup i tennis
 • VM i badminton
 • VM i ishockey

De første fem punkter går igen fra den gamle sportsliste fra 2015 til 2018. De sidste fire punkter er nye tilføjelser.

Ikke nødvendigvis DR og TV 2

Hvor den gamle sportsliste krævede, at begivenhederne skulle kunne ses af 90 procent af befolkningen, vil Radikale Venstre sænke det krav til 75 procent.

Det krav skal ifølge Jens Rohde give flere - udover DR og TV 2 - mulighed for at byde på begivenhederne ved for eksempel at placere fodboldlandskampe i grundpakker hos tv-distributørerne.

- Det afgørende for mig er, at det er noget, man kan få lov til at se, uden at man absolut skal abonnere på tre forskellige udbydere og deres fulde pakker eller mellempakker, siger den radikale medieordfører.

Seere som gidsler

Diskussionen er blevet endnu mere aktuel, efter at Danmarks største tv-udbyder, Yousee, er havnet i en åben strid med Discovery Networks.

Striden har ført til, at Yousee ikke længere viser Discoverys kanaler fra årsskiftet. Det betyder, at Yousees 1,2 millioner kunder går glip af de fodboldslandskampe, der bliver vist på Kanal 5, som er en af Discoverys kanaler. Ifølge Jens Rohde bliver seerne "taget som gidsler".

Da partiet i fredag meddelte, at det vil genindføre sportslisten, fik forslaget opbakning fra SF og Enhedslisten.

Minister indkalder til drøftelse

Kulturminster Rasmus Prehn (S) ser også positivt på forslaget, men han er skeptisk for, om det kan lade sig gøre.

- Det, jeg umiddelbart kan forstå på Kulturministeriet, er, at den liste, vi har haft tidligere, ikke rigtig virkede, blandt andet fordi rettighederne til de store begivenheder er blevet så ekstremt dyre, skriver Rasmus Prehn i en skrevet kommentar til TV 2.

Han tilføjer, at han gerne vil høre, om branchen har andre bud på løsninger. Derfor vil han hurtigt indkalde både de politiske partier og de centrale aktører i branchen til "en grundig og åben drøftelse".