Politik

Lokalpolitikere chikaneres: Får trusler, dickpics og sextilbud i indbakken

Fire ud af ti lokalpolitikere har været udsat for chikane, hærværk eller trusler, viser undersøgelse. Og det går værst ud over kvinderne.

For knap to år siden havde Annette Rieva en festaften.

21. november 2017 var hun netop blevet stemt ind i byrådet i Hillerød for Venstre. På rådhuset fejrede hun, at der var blevet sat skub i hendes politiske karriere. Men det var ikke det eneste, der begyndte den aften.

For i løbet af aftenen tikkede der 200 venneanmodninger ind på hendes Facebook-profil. Med dem startede en bølge af krænkende dickpics og tekstbeskeder med seksuelle tilbud. Det skriver Frederiksborg Amts Avis lørdag.

- Jeg blev rigtig gal. Billederne kan man ryste på hovedet ad, men når mænd skriver, hvad de vil gøre ved mig seksuelt, så det går langt over min grænse, fortæller Annette Rieva til TV 2.

Den lille mands oprør

Christian Groes, der er lektor og kønsforsker ved RUC, forklarer, at de fleste mænd godt er klar over, dickpics ikke har nogen gavn eller gevinst. Det er ofte en form for hån eller en måde at vise magt på.

- Det er en søgen efter at være grænseoverskridende. Men det kan også være en form for oprør over for de politikere, der modtager det. Det er lidt den lille mands oprør, fortæller Christian Groes til Frederiksborg Amts Avis.

Fire ud af ti lokalpolitikere har været udsat for chikane, hærværk eller trusler, viser undersøgelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, KL og Danske Regioner. Det er særligt de kvindelige politikere, der er udsat.

Og den 44-årige Annette Rieva er da heller ikke den eneste politiker fra byrådet i Hillerød, der har været udsat for krænkende oplevelser.

Både Mette Thiesen fra Nye Borgerlige og socialdemokraten Mie Lausten har også modtaget ubehagelige henvendelser og billeder.

- Der er ikke noget galt i at henvende sig til en politiker, så længe man gør det på en ordentlig måde. Nogle gange gør folk det ikke på en ordentlig måde, og så må man jo takke nej tak til deres henvendelser, siger Mie Lausten Frederiksborg Amts Avis.

Advarer skrøbelige personer

Annette Rieva valgte at gå ind i politik efter 20 år som sygeplejerske, fordi hun kunne mærke, der var en efterspørgsel på almindelige mennesker. Hun mener, at danskerne er trætte af karrieremennesker, der går ind i politik for at komme frem i verden. Det er en opfattelse, hun gerne vil ændre på, men som hun nu også føler bliver rettet mod hende selv som aktiv politiker.

- Jeg tror, folk ikke føler, de bliver hørt af politikere. Det afføder mange hadske beskeder. Vi politikere skal ikke tro, vi er noget, fortæller Annette Rieva.

Annette Rieva har følt sig nødsaget til at afvise og blokere mange på Facebook, selvom det strider mod hendes tro på, man skal kende personen bag politikken.

Det irriterer byrådsmedlemmet, at hun skal tage den slags foranstaltninger. Modsat Mette Thiesen, der konsekvent politianmelder alle trusler, har Anette Rieva endnu ikke politianmeldt nogen af dem, der har sendt hende seksuelle tilnærmelser.

- Jeg har ondt af dem, der har sendt de beskeder til mig. Jeg har arbejdet i psykiatrien i mange år, og jeg tror, man har det psykisk svært, hvis man gør sådan, siger Annette Rieva.

Hun ærgrer sig over, hvis dygtige folk søger væk fra politik på grund af chikane. Samtidig opfordrer hun alle til at overveje en sådan beslutning nøje.

- Hvis man overvejer at gå ind i politik og er skrøbelig, så vil jeg advare folk mod at gøre det. Den personlige pris kan simpelthen være for høj, siger Annette Rieva.