Politik

Store sportsbegivenheder skal vises på TV 2 og DR, mener partier

Det er på tide, at den professionelle sport og udøverne bekender sig til det fællesskab, de er del af og i øvrigt lever af, mener Radikale Venstre.

Alle danskere skal kunne se Kasper Schmeichels redninger og Pernille Blume vinde OL-guld. Det mener Radikale Venstres medieordfører Jens Rohde.

Derfor foreslår partiet, at store danske sportsbegivenheder fremover skal kunne ses på DR eller TV 2.

- Rettigheder, grådighed og økonomi har stjålet sporten. Den sygdom kommer vi til at gå op imod, siger han til TV 2.

'Sportslisten' skal tilbage

Fordi Radikale Venstre mener, at den er helt gal med sportsrettighederne, præsenterer partiet på tirsdag en liste over særlige begivenheder, som de mener skal vises på offentligt tilgængelige kanaler.

- Al sport begynder i idrætsforeninger, støttet og skabt af fællesskabet. Al sport er en del af noget større. Det er på tide, at den professionelle sport og udøverne bekender sig til det fællesskab, de er del af og i øvrigt lever af. Genindførelse af ’sportslisten’ er først skridt for os, lyder det fra Jens Rohde.

Det indeholdt den gamle 'sportsliste'

  • OL, sommer- og vinterlege (legene i deres helhed, herunder åbnings- og afslutningsceremonier).
  • VM- og EM-slutrunder i fodbold for herrer (alle kampe med dansk deltagelse samt semifinaler og finaler).
  • VM- og EM-slutrunder i håndbold for herrer og damer (alle kampe med dansk deltagelse samt semifinaler og finaler).
  • Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i fodbold for herrer.
  • Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i håndbold for herrer og damer.

Kilde: DR

'Sportslisten' var en liste over store sportsbegivenheder, der skulle tilbydes til visning på landsdækkende kanaler.

Den blev senest indført i 2015, men i 2018 skrottede den daværende regering sammen med DF listen.

- Køb af sportsrettigheder handler om markedsprisen, og hverken DR eller TV 2 er forpligtede til at erhverve rettigheder. Listen sikrer derfor - desværre - ikke, at det vises på landsdækkende tv, lød det dengang fra daværende kulturminister Mette Bock (LA).

Bør kigge mod Tyskland

For at undgå tidligere problemer med sportslisten, mener Jens Rohde, at man skal kigge mod Tyskland og den model, man har der.

I Tyskland kan private firmaer godt købe rettighederne til det tyske fodboldlandsholds kampe, men de skal derefter sælge dem til en af landets public service-kanaler eller en af de landsdækkende private aktører.

- Det er afgørende, at man ikke skal have en mellempakke eller den fulde tv-pakke for at se med, siger Jens Rohde.

- Det er hul i hovedet

SF og Enhedslistens medieordfører bakker op om Radikale Venstres forslag.

- Store sportsbegivenheder som fodboldlandskampe for mænd og kvinder skal man kunne se på de store kanaler. Det er hul i hovedet, at vi understøtter breddeidrætten og eliteidrætten, og så er det private firmaer, der skal tjene penge på det, siger Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard til TV 2.

TV 2 har også været i kontakt med Socialdemokratiet, der er positivt stemt over for ideen, men regeringspartiet vil endnu ikke lægge sig fast på noget, fortæller medieordfører Jesper Petersen.

- Vi er åbne for at genindføre 'sportslisten', men har ikke taget endeligt stilling til, om den så også skal indføres, siger han.

DIF: - Det kan ikke reguleres

Dermed tegner der sig et flertal i Folketinget for et lovindgreb i forbindelse med de kommende medieforhandlinger i det nye år, men hos Danmarks Idrætsforbund (DIF) bliver forslaget modtaget lunkent.

- Vi vil meget gerne have en begivenhed som OL bredt ud, men vi tvivler på, at det kan reguleres, siger direktør i DIF, Morten Mølholm, til TV 2.

Morten Mølholm frygter, at en ’sportsliste’ vil skabe et bureaukratisk system, hvor public service-kanalerne, DR og TV 2, ikke kan blive enige med de private aktører på markedet. Han mener i stedet, at man skal lade konkurrencemyndigheder fastsætte prisen.

- Man kommer hurtigt til at foregøgle, at man kan sikre begivenhederne på public service-kanalerne.

Radikale Venstres forslag kommer efter, at forhandlingerne mellem YouSee og Discovery brød endeligt sammen i denne uge.

Det betyder, at Kanal 5, der viser det danske herrerlandsholds fodboldkampe, ryger ud af YouSees grundpakke, hvilket vil betyde, at mange danskere ikke vil kunne se landsholdet spille.