Politik

Nyt parti har fem mærkesager - se dem her

Danmark har fået et nyt parti. Men hvad står Fremad for? Få overblikket her.

Tidligt torsdag morgen meldte et nyt parti sig blandt de borgerlige partier.

Det nye parti hedder Fremad og er stiftet af Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund, der begge er tidligere medlemmer af Liberal Alliance, som de forlod i slutningen af oktober.

Men hvad står det nye parti for? Her få du et overblik.

Fem mærkesager

Fremad slår sig op på fem mærkesager, som fremgår af partiets hjemmeside.

  • Frihed til forskellighed: Partiet vil insistere på, at danskerne får plads til at dyrke deres egen forskellighed.
  • En fair og fast udlændingepolitik: Partiet mener, at konkurrencen om at have den strammeste udlændingepolitik er kammet over, og vil gøre op med ”skinger retorik og uretfærdig symbolpolitik”.
  • Et stærkt og frit Europa: Partiet vil arbejde for, at Danmark forbliver aktive i EU, NATO og FN, og vil afskaffe de danske rets- og forsvarsforbehold i EU.
  • Et konkurrencedygtigt Danmark: Partiet vil blandt andet sænke skatten for at gøre danske virksomheder mere konkurrencedygtige.
  • Tag klimaudfordringerne alvorligt: Partiet vil blandt andet arbejde på at mindske CO2-udledningen og afbøde de skadelige virkninger af et varmere klima.

Partiet peger på Jakob Ellemann-Jensen som statsminister og placerer sig i blå blok, der på nuværende tidspunkt i Folketinget allerede består af fem partier.

- De fleste borgerlige partier er martret af en splittelse, vi har kunnet se i årevis. Vi mener, at der er brug for et parti, som fuldstændigt rent står på et værdiliberalt grundlag, siger Christina Egelund til TV 2.

Står over for enorm opgave

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder står Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund over for en enorm opgave som stiftere af et nyt parti:

- Helt konkret skal de ud at samle mere end 20.000 underskrifter for at blive opstillingsberettigede. Men partiet har jo den fordel, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille sidder i Folketinget i dag, og dermed har han også en platform og penge tilknyttet den post.

Lyn-analyse

Simon Emil Ammitzbøll-Billes troværdighed er afgørende for partiets succes.

Succeskriteriet er ikke at få mange mandater eller stor politisk indflydelse, men alene at blive valgt ved næste folketingsvalg.

Det kan også blive svært nok.

For udover at kæmpe kampen for de over 20.000 vælgererklæringer skal Ammitzbøll-Bille også gøre sig gældende på Christiansborg som det nu sjette parti i den hårdt pressede borgerlige oppositionsblok, hvor ingen har brug for ham og Fremad.

Ingen skal dømmes ude på forhånd, men vejen er lang og stenet. Selv for den mest trænede partihopper dansk politik endnu har set.