Politik

Nyt parti får lunken modtagelse i blå blok - og det er der god grund til, mener analytiker

Partiet Fremad kommer til at gøre det sværere at samle blå blok, mener både politikere og TV 2s politiske analytiker.

- Da jeg gik i seng i aftes, var det ikke sådan, at det sidste jeg tænkte, var 'bare der nu i morgen kommer et nyt politisk parti'.

Ordnene kommer fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde (V), oven på nyheden om det nye borgerlige parti Fremad, som de tidligere LA'ere Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund står bag.

Det nye parti har dagen igennem fået en lunken modtagelse i den blå lejr.

Med en sarkastisk bemærkning gør Løhde det klart, at hun ikke ligefrem mener, at der er "tale om en akut mangel på politiske partier på blå fløj".

Samme pointe har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Han frygter en gentagelse af det seneste folketingsvalgs "utroligt store stemmespild" i den borgerlige lejr.

- Med et nyt parti på banen, er der jo ikke noget som helst, der tyder på, at det umiddelbart bliver nemmere ved næste valg at få et blåt flertal, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Kan øge blåt stemmespild

Og det kan det være noget om, mener TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

- Først og fremmest er der selvfølgelig faren for stemmespild, både hvis Fremad ender med ikke at komme over spærregrænsen, men også fordi at det jo ikke er et helt urealistisk scenarie, at de vil kunne tiltrække nogle Liberal Alliance-stemmer, som kan føre til, at også LA kan ryge under spærregrænsen, siger Hans Redder.

Folketingsvalget i 2019 havde med 153.923 stemmer det fjerdestørste stemmespild siden 1953. Hverken Stram Kurs, Partiet Klaus Riskær Pedersen eller Kristendemokraterne nåede over grænsen på to procent.

Opnår partiet Fremad underskrifter nok til at komme på stemmesedlen, kan konsekvensen ifølge en professor og valgforsker potentielt set blive et endnu større stemmespild, hvis de samme 13 partier samtidig stiller op ved næste valg.

- Det sætter vælgerne i et dilemma. ‘Vil jeg løbe en risiko og stemme på dem, der repræsenterer mig bedst? Eller vil jeg være taktisk og stemme på et sikkert parti, så jeg er sikker på, at stemmen ikke går til spilde?’ siger Rune Stubager, professor og valgforsker hos Aarhus Universitet.

Udstiller borgerlig splittelse

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder er der også en anden central grund til den lunkne modtagelse i blå blok. Det nye parti illustrerer nemlig, hvor splittet det borgerlige Danmark er i øjeblikket.

- Fremad har vel nærmest den diametralt modsatte politik af Dansk Folkeparti. Og hvis der er noget, blå blok ikke har brug for, så er det en valgperiode, hvor de bruger mere tid på at skændes med hinanden end på at være opposition til det røde flertal, siger Hans Redder.

Formanden selv, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, mener ikke, at det nye parti vil bidrage til øget stemmespild. Han mener derimod, at partiet kan være med til at trække vælgere fra rød blok over i blå blok.