Politik

Mette F. vil have flere pædagoger, siger hun efter TV 2-eksperiment

Da antallet af voksne i en børnehave blev øget, faldt børnenes stressniveau, og den pædagogiske kvalitet steg.

Der skal ansættes flere pædagoger i landets daginstitutioner, og regeringen er klar til at finde pengene til det. Det siger statsminister Mette Frederiksen til TV 2.

- Det er fuldstændig indiskutabelt, at vores børn har behov for nogle flere voksne, hvis vi skal sikre dem de bedste betingelser for at vokse op, lyder det.

Men regeringen er ikke klar til at indføre de minimumsnormeringer, som støttepartiet SF ønsker. SF vil afsætte 1,6 milliarder kroner til at bringe antallet af pædagoger op på én per seks børn i børnehaven og en pædagog per tre børn i vuggestuen.

Men så mange penge er Mette Frederiksen ikke parat til at finde.

- Nej, det er jeg selvfølgelig ikke. Fordi det kan ikke lade sig gøre allerede næste år, når vi også har nogle andre rigtig vigtige opgaver, vi skal varetage, for eksempel på det grønne område, siger hun.

Børns stressniveau faldt med flere voksne

Ordene fra statsministeren kommer som reaktion på dokumentaren ’Eksperimentet med vores børn’, hvor TV 2 sammen med to eksperter undersøgte, hvad det betyder for børnene i en almindelig dansk børnehave, hvis antallet af voksne øges.

I forsøget blev antallet af voksne til 35 børn hævet fra tre til seks i en børnehave i Viborg.

Resultatet viste, at børnenes stressniveau faldt gennemsnitligt 15-20 procent på de 14 dage, hvor antallet af voksne blev fordoblet.

Udover at måle stressniveauet blev der også lavet en måling af den pædagogiske kvalitet. Den viste, at den samlede kvalitet i institutionen steg fra 2,7 til 3,4 på en skala fra 1 til 5. Det vil sige fra under middel til over middel.

Nu ønsker forældrene, at der permanent kommer flere pædagoger i børnehaven.

Behov for pædagogisk løft

Mette Frederiksen insisterer på, at regeringen kommer til at indføre minimumsnormeringer i daginstitutionerne, som der står i det forståelsespapir, der danner fundamentet for den nye S-regering.

Men hvor mange penge, der bliver på næste års finanslov til at ansætte flere pædagoger, sidder regeringen nu og forhandler med sine støttepapirer om.

- Jeg tror, vi kan lande en finanslov, hvor vi kommer til at ansætte nogle flere voksne omkring vores børn og unge, og vi dermed bringer Danmark et skridt nærmere en egentlig minimumsnormering, for der er behov for et pædagogisk løfte omkring vores små børn, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet har i sit finanslovsforslag afsat 2,1 milliarder kroner til en reservepulje, der blandt andet skal dække minimumsnormeringer, men også grøn omstilling og kultur.