Politik

LA-formand: - Nyt parti minder om Radikale Venstre

Alex Vanopslagh vil dog gerne samarbejde på områder, hvor han kan se ligheder mellem de to partier.

Et nyt parti så dagens lys tidligt torsdag morgen.

Stifterne af det nye parti Fremad er begge for nylig trådt ud af Liberal Alliance. Og herfra lyder i første svar til TV 2 en lykønskning fra partiformand Alex Vanopslagh (LA) til de forhenværende partifæller Christina Egelund og Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

- Jeg ønsker dem tillykke med stiftelsen af Fremad og ønsker dem i øvrigt held og lykke fremadrettet. Og så glæder jeg mig til at samarbejde på de dagsordener, hvor vi er enige, siger Alex Vanopslagh til TV 2.

Minder om Radikale Venstre

Formanden for Liberal Alliance mener, at de to partier vil kunne samarbejde på områder som for eksempel at sikre den personlighede frihed.

Men samtidig peger han på flere forskelle mellem de to partier, som han ikke kan se sit parti i.

- Det kunne jo godt tyde på, at Fremad har en værdipolitik, der minder meget om Radikale Venstres. Og det er bare ikke der, vi i Liberal Alliance står, siger Alex Vanopslagh til TV 2.

Han peger på, at Liberal Alliance går ind for en stram udlændingepolitik og en afbalanceret tilgang til EU-spørgsmålet.

Hos Fremad dækker mærkesagerne blandt andet, at der skal gøres op med "skinger retorik og uretfærdig symbolpolitik", når det kommer til udlændingepolitik. Og på EU-området ønsker partiet eksempelvis at afskaffe de danske rets- og forsvarsforbehold.

Uenige om retningen i LA

Det nye parti opstår få uger efter, at stifterne forlod Liberal Alliance. Christina Egelund, der er tidligere gruppeformand i Liberal Alliance, gik som den første af de to 20. oktober. Hun begrundede blandt andet sit valg med, at partiet "invaderes af stigende konservatisme".

Og den holdning delte Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Blot to dage efter valgte han også at gå fra partiet efter at have været med igennem 10 år.

- Der er et flertal i partiet, der har den holdning, at partiet skal i en anden retning, end jeg vil. Og så må jeg jo gøre regnebrættet op og sige, at det kan jeg ikke se mig selv i, sagde han i den forbindelse til TV 2.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, siger til TV 2, at han ikke er nervøs for, at konkurrencen fra et nyt borgerligt parti kommer til at betyde, at hans parti kommer til at lande under spærregrænsen ved næste valg.