Politik

Regeringen lander sin første grønne aftale

Alle Folketingets partier er med i aftalen, der øremærker 1,5 milliarder kroner til grøn forskning.

Folketingsvalget i juni er blevet kaldt Danmarks første klimavalg, og nu - godt fem måneder senere - har regeringen så landet sin første grønne aftale.

Sammen med Folketingets øvrige partier er den blevet enig om i det kommende år at øremærke 1,5 milliarder kroner til forskning i grøn omstilling.

- Jeg vil gerne takke for, at vi har så bred opbakning fra samtlige af Folketingets partier, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, der på regeringens vegne har forhandlet aftalen på plads.

Aftalen om udmøntningen er den første lille del af det kommende års finanslov, som er faldet på plads.

Én milliard til nye projekter

Pengene til den grønne forskning kommer fra den såkaldte forskningsreserve, som i 2020 samlet udgør knap to milliarder kroner. Det er altså tre fjerdedele af pengene, der fremover skal bruges til at finde ud af blandt andet, hvordan Danmark når sit mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030.

Det er blandt andet omstilling af landbruget, miljøvenlig transport og bæredygtige byer, der skal forskes i. Ifølge ministeren i form af både kort- og langsigtede forskningsprojekter.

- Vi har i fællesskab prioriteret, at grøn forskning skulle spænde lige fra den spæde grundforskning, som godt kan have lange udsigter, til nogle udviklings- og demonstrationsprogrammer, som er nærmest flyvefærdige. På den måde favner vi hele paletten, siger Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Cirka 550 millioner går til eksisterende bevillinger, der føres videre, mens resten af puljen skal gå til nye projekter.

Bred opbakning

Det er samtlige partier fra Enhedslisten til Nye Borgerlige, der støtter aftalen om en øget bevilling til grøn forskning. Og netop bredden fik positive ord med på vejen, da partierne hver især fik ordet ved præsentationen af aftalen onsdag.

- Jeg er rigtig glad for, at vi står her med en historisk grøn forskningsaftale. Det er jeg meget stolt over, at vi kan gøre alle partier i Folketinget sammen, lød det eksempelvis fra Enhedslistens forskningsordfører Mai Villadsen, mens de konservatives forskningsordfører supplerede:

- Det er en god aftale, og vi har haft nogle rigtig gode møder. Det er selvfølgelig kompromisernes kunst.

Ros fra interesseorganisationer

Den nye aftale får ros fra flere sider uden for Folketinget. Blandt andet energiselskabernes erhvervs- og interesseorganisation Dansk Energi.

- Skal vi nå det ambitiøse mål om at reducere vores CO2-udledning med 70 procent i 2030, skal vi tage kvantespring i grøn teknologi og løsninger. Så tommel op til alle Folketingets partier for at sætte den grønne forskning i fokus, siger Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi.

Interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer kalder aftalen for et vigtigt skridt.

- Regeringen og det øvrige folketing viser med forskningsreserveaftalen, at den også tror på, at forskning og udvikling af ny viden og nye løsninger er vejen frem i den grønne omstilling, siger erhvervspolitisk områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, Anders Martin Klöcker og uddyber:

- Vi glæder os over, at nogle af midlerne er særligt prioriteret til grøn omstilling i landbruget. Det, mener vi, er helt nødvendigt for at nå målene.

Forskningsreserven er en del af Danmarks samlede forskningsbudget, som i 2020 i alt vokser med 300 millioner og lander på 23,7 milliarder, fordi Danmark internationalt har forpligtet sig til, at tre procent af bruttonationalproduktet skal gå til forskning.