GO'

Skaarup til partifælle: - Du skulle tage et arbejde

Det tidligere folketingsmedlem Ib Poulsen har taget orlov i to år, så han ikke bliver trukket i sit eftervederlag fra Folketinget.

Han passer haven, ordner huset og besøger sit nye barnebarn.

Ib Poulsens liv kunne måske lyde som en pensionists, men det er ikke det, der er tilfældet.

Han lever derimod af et eftervederlag fra sine fire år som folketingsmedlem for DF. Hver måned i to år får han 56.494 kroner – uden at behøve at løfte en finger.

Ib Poulsen har ad to omgange siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti. Første gang fik han tre måneders eftervederlag, da han ikke blev genvalgt.

Og at løfte en finger har Ib Poulsen bestemt ikke tænkt sig. Han har nemlig taget orlov fra sit normale job som havnebetjent på Hanstholm Havn, indtil de to år er gået.

- Hvis jeg arbejdede, ville min løn blive modregnet, og så ville jeg arbejde gratis. Det er der jo ingen, der har lyst til, siger han i 'Go' aften LIVE'.

- Det er urimeligt

Ib Poulsen står frem og fortæller om sit eftervederlag, fordi han synes, reglerne bør laves om.

- Jeg synes, det er forkert, at vi får så stort et eftervederlag i så lang tid. I det private erhvervsliv får man måske tre eller seks måneders løn, hvis man bliver fyret. Det synes jeg er ret og rimeligt. Det er urimeligt, at jeg får den her mulighed, siger han.

Eftervederlag

Hvis man forlader Folketinget på grund af sygdom eller et folketingsvalg, får man et eftervederlag.

Eftervederlaget svarer til den løn, man fik som folketingsmedlem.

Eftervederlaget varer i halvt så lang tid, som man har siddet i Folketinget – men mindst i seks måneder og højst i to år.

Får man et nyt job, modregnes lønnen i eftervederlaget. 

Det første år må man tjene 144.358 kroner uden at blive trukket.

Kilder: ft.dk og retsinformation.dk

Alligevel har han hverken valgt at takke nej til pengene eller at vende tilbage til sit arbejde på Hanstholm Havn.

- Det har jeg det ikke skidt med, for reglerne er, som de er. Det passer mig bedst at gøre, som jeg har valgt, siger han.

- Ikke i sinde at udføre gratis arbejde

Ledelsen i Dansk Folkeparti deler Ib Poulsens holdning til eftervederlagene.

Partiet har fremsat et beslutningsforlag om at ændre reglerne, så folketingsmedlemmer højst kan få eftervederlag i seks måneder.

Partiets gruppeleder, Peter Skaarup, ser dog ikke med milde øjne på Ib Poulsens beslutning om at holde orlov for at få flest mulige af eftervederlagspengene udbetalt.

- Jeg synes ærligt talt, at Ib Poulsen skulle tage det arbejde, han har mulighed for at få, i stedet for at lade skatteborgerne betale gildet, skriver han til TV 2.

Den kritik kan Ib Poulsen dog ikke forstå.

- Der er et regelsæt, som jeg har valgt at efterleve fuldstændigt. Jeg har ikke i sinde og kommer heller ikke til at udføre andet gratis arbejde end det kommunalpolitiske, siger Ib Poulsen og henviser til, at han sidder i kommunalbestyrelsen for Thisted Kommune.

Det første år får han sin byrådsløn oveni eftervederlaget, men til juli bliver den indkomst modregnet.

Vil tage hensyn til vikar

Uanset hvad partitoppen synes om hans prioritering, har Ib Poulsen ikke tænkt sig at vende tilbage til sit tjenestemandsjob som havnebetjent før i juli 2021.

Han fortæller, at det ikke kun skyldes den økonomiske gevinst, men også hensynet til den vikar, der lige nu varetager hans arbejdsopgaver.

- Hvis jeg venter to år, som jeg har sagt, kan han gå på pension, og så skubber jeg ikke nogen ud, siger han.

Han håber dog alligevel at komme til at arbejde inden da.

- Jeg håber, at vi får et folketingsvalg inden for de to år. Så kan jeg være med til at ændre de her regler, så jeg slipper for at få mit eftervederlag, siger han.

Se hele interviewet med Ib Poulsen i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.