Politik

Dansk Folkeparti vil bruge oliepenge på grøn politik - en 'sexet' plan, mener de radikale

Dansk Folkeparti vil bruge danske oliemilliarder på grøn omstilling og møder sjælden støtte fra de radikale.

Samtlige indtægter fra dansk olie- og gasproduktion i Nordsøen skal bruges direkte på den grønne omstilling, hvis det står til Dansk Folkeparti.

Det siger formanden for partiet, Kristian Thulesen Dahl, til TV 2.

- Regeringen og dens støttepartier er ved at forhandle om, hvorvidt det er muligt at hæve afgifter og skat for at finansiere det. Men vi synes, man skal bruge indtægter fra Nordsøen én til én til finasieringen.

Kristian Thulesen Dahl mener, at det er naturligt at bruge såkaldte sorte penge på grøn politik. Ifølge ham vil det betyde, at man over de næste 20-25 år kan bruge 120 milliarder kroner på den grønne omstilling.

Regering selv jubler dog ikke ved tanken om at øremærke pengene til den grønne omstilling. Den henviser først og fremmest til, at der endnu ikke er nogen handleplan på bordet, hvorfor det lige nu ikke vides, hvor mange penge der skal bruges. Det siger Christian Rabjerg Madsen, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, til TV 2.

- Der er ikke noget belæg for, at den grønne omstilling skal koste det, som Dansk Folkeparti foreslår. Derudover mangler de svar på, hvad det er for nogle velfærdsområder, som skal skæres i, hvis ikke oliemilliarderne kan gå til velfærd, siger han.

Men Kristian Thulesen Dahl er uforstående over for Socialdemokratiets kritik.

Han mener, at regeringen må komme med et bedre forslag, hvis de ikke er enige.

- Siger de nej til den her facon, så må de anvise, hvor pengene skal komme fra. For det er rigtigt, at man ikke kan bruge pengene to gange, så har man først brugt penge på den grønne omstilling, så kan man ikke samtidig bruge dem på noget andet.

Forslag møder opbakning fra Radikale Venstre

Dansk Folkepartis forslag får opbakning fra Radikale Venstre - dog med forbehold - siger Martin Lidegaard til TV 2.

- Grundlæggende synes vi, at det her forslag er ret sexet. Ideen om at tage sorte penge og gøre dem grønne er god, siger den tidligere udenrigsminister.

Men han sætter spørgsmålstegn ved, hvor de områder, der i dag finansieres af Nordsøens olie-gas penge, fremadrettet skal finde finansiering fra, samt det faktum, at forslaget først gælder fra 2026.

Dansk Folkeparti har foreslået, at finansieringen sker fra 2026, fordi der allerede er lagt en plan for den offentlige sektor frem til 2025, siger Kristian Thulesen Dahl.

Adspurgt til, hvorvidt de har et konkret forslag til, hvor pengene skal komme fra, siger partilederen, at de ikke har et bud endnu, da de ikke ved, hvor mange indtægter der kommer.

Kristian Thulesen Dahl er dog glad for, at de radikale i princippet støtter op om forslaget - selvom den kort fik partilederen til at overveje, om det kunne tyde på, han tog fejl.

- Det er klart, at når man som DF'er får ros fra de radikale, så skal man lige tænke over, om man har ramt ved siden af skiven. Men det har vi ikke, så vi er glade for, de støtter op om det.

De er ikke blevet klimatosser

Ved Folketingsvalget 5. juni mistede Dansk Folkeparti over halvdelen af sine mandater, og det såkaldte gule Danmark var ikke længere gult.

Kristian Thulesen Dahl siger, at store dele af årsagen bag skyldes, at Dansk Folkeparti har manglet synlighed i klimadebatten.

Derfor har partiet besluttet sig for at gå i offensiven og begynde på at fremlægge konkrete forslag til, hvordan man kan gennemføre den grønne omstilling. Det gør de blandt andet på baggrund af en erkendelse af, at der er enorm bred opbakning til den grønne dagsorden blandt politikerne og danskerne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det er ikke så længe siden, I kaldte grønne partier og organisationer for klimatosser. Nu vil I bruge 120 milliarder på grøn omstilling. Hvor troværdigt er det?

- Jeg mener, det er troværdigt. Vælger man de kloge løsninger, så der ikke noget klimahysteri i det. Vi reagerede, som vi gjorde, fordi man ville tage politiske midler i brug, der handlede om mavefølelse og ikke klima. Der er vi ikke.