Politik

Minister beroliger kritiske støttepartier: - Klimalov bliver bindende

Regeringens oplæg til en klimalov er ifølge støttepartierne alt for blød og uden sanktioner. Minister beroliger.

I den kommende klimalov vil regeringen ikke tvinge hverken sig selv eller fremtidige ministre til at handle, hvis man ikke ser ud til at nå klimamålene.

Det fremgår af et notat, som de politikere, der fredag skal forhandle loven hos klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

- Klima-, energi- og forsyningsministeren forpligtes til enten at fremlægge sin tilgang til, at klimalovens mål nås, eller alternativt redegøre for, hvorfor denne undlader at igangsætte relevante tiltag, lyder det blandt andet i notatet.

Og det vækker forargelse hos både Alternativet, Enhedslisten og Radikale Venstre, der har klimaet som en af deres absolutte mærkesager.

- Det duer ikke, at ministeren bare kan sige "nåh, vi når ikke målene" og så forklare hvorfor. Der skal selvfølgelig ny handling på bordet, siger de radikales klimaordfører, Ida Auken.

Enhedslistens ditto, Mai Villadsen, supplerer:

- Det er slet ikke godt nok. Vi står her, fordi vi er midt i en brandhamrende vigtig klimakrise. Derfor skal der selvfølgelig være en binding i denne lov, siger hun.

Vil undgå sniksnak

Ifølge notatet skal klimaloven følge en såkaldt "følg eller forklar"-model. Den indebærer, at udviklingen i nedbringelsen af drivhusgasser skal følges, og at ministeren periodevis skal opdatere Folketinget.

Men anden del af ligningen er, at regeringen altså kun lægger op til, at ministeren skal forklare sig, hvis ikke drivhusgasserne nedbringes som krævet i loven. Og at ministeren altså ikke er forpligtiget til at rette op med nye initiativer.

Ifølge Ida Auken er det "et kæmpe smuthul", som skal lukkes, før de radikale kan lægge stemmer til en endelig klimalov:

- Hvis ministeren bare kan forklare sig ud af situationen, så bliver det bare til sniksnak. Vi skal have handlingerne på bordet, hvis ikke man er på rette spor, siger hun.

Regeringen: Målene bliver bindende

Og det skal der nok komme, forsikrer klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen.

Han havde fredag - efter at det omtalte notat var blevet lækket - alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige til møde, og her understregede han, at det er meningen, at en til enhver tid siddende regering skal leve op til de klimamål, man bliver enige om i Folketinget:

- Det er mit og regeringens udgangspunkt, at det skal være bindende, og det skal være en til enhver tid siddende minister, som er ansvarlig i forhold til ministeransvarsloven.

- Det skal ikke være muligt ikke at leve op til målene. Man skal leve op til målene, fastslår han.