Minister roser milliardforlig med bagmænd - men han glemmer danskerne, lyder kritik
Skatteminister Morten Bødskov afviser, at forliget giver bagmænd i udbyttesagen særbehandling. Andre partier kritiserer forliget.
Det var det rigtige at gøre, da Skattestyrelsen gav bagmænd lov til at trække udgifter til formodet milliardsvindel fra og lod dem slippe for at betale strafrenter, så Danmark til gengæld kunne få penge tilbage i statskassen.
Sådan lyder det fra skatteminister Morten Bødskov (S), der torsdag for første gang udtalte sig om forliget i sagen om svindel med udbytteskat.
- Det er et forlig, som gør, at pengene kommer tilbage. Jeg synes, at det arbejde, der bliver gjort omkring forliget nu, er godt, for det sikrer, at fællesskabets penge kan komme tilbage i kassen, siger Morten Bødskov til TV 2.
Milliardfradrag i hemmeligt forlig
Forliget blev indgået med en gruppe personer og pensionsfonde fra USA i slutningen af maj 2019 under den forrige regerings skatteminister, Karsten Lauritzen (V).
Aftalen er omfattet af streng fortrolighed, men TV 2 kunne i slutningen af september 2019 fortælle om indholdet i den.
Den er underskrevet af de to skatteadvokater Matthew Stein og Jerome Lhote, hvis netværk samlet har været involveret i formodet svindel med udbytteskat for over 4,1 milliarder kroner.
Med forliget får de blandt andet lov til at trække deres udgifter til at hente pengene ud af Danmark fra og ender med at betale 1,6 milliarder kroner tilbage.
Senest kunne TV 2 onsdag fortælle, at forliget lader bagmændene slippe for at betale renter for de over fem år, de har haft de danske skattekroner - medmindre de ikke har betalt tilbage inden maj 2021 som aftalt.
Renterne ville med Skattestyrelsens almindelige procesrente være løbet op i 696 millioner kroner over de fem år.
Bødskov: Forliget er "vigtigt"
Morten Bødskov var torsdag i lukket samråd om forliget i Danmarkshistoriens største svindelsag.
Da han kom ud efterfølgende, afviste han, at forliget giver bagmændene særbehandling og er uden for almindelig praksis for skatteinddrivelse.
- Det er ikke en afdragsordning, der er lavet. Det er et forlig, der handler om, at vores fælles kasse får de her penge tilbage. Det er det helt centrale, siger Morten Bødskov om forliget, som han kalder "vigtigt".
DF: "Man har glemt danskerne"
Hos de to partier, der havde kaldt ministeren i samråd, var der omvendt kritik af forliget.
- Jeg synes faktisk ikke, at det er et godt forlig. Jeg kan godt forstå, at vi har en interesse i at få så mange penge tilbage som muligt, men min klare fornemmelse er, at man har glemt danskerne i denne her ligning, siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær og fortsætter:
- Man har lavet en masse aftaler, som almindelige danskere ikke har mulighed for – eksempelvis at de slipper for at betale renter.
Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, var også skeptisk:
- Jeg synes, også efter samrådet i dag, at der kan være væsentlige problemer med forliget, og jeg er i hvert fald ikke blevet overbevist om, at det er det bedste forlig, der er blevet indgået.
Svindlen med udbytteskat mod Danmark fra 2012 til 2015 løber samlet op i 12,7 milliarder kroner, hvoraf forliget omfatter 4,1 milliarder kroner.
Myndighederne betragter sagen som svindel, hvilket det derfor bliver omtalt som i denne artikel. Ingen af de mænd, vi omtaler, er tiltalt eller dømt i sagen.