Politik

Regeringens finanslovsforslag vil give ministre lønforhøjelse

Regeringen lægger i sit finanslovsudspil op til at lade ministrenes vederlag stige. Støttepartier afviser.

Mens debatten om politikeres løn- og pensionsforhold raser, viser det sig, at regeringen i sit finanslovsudspil lægger op til at lade landets ministre stige i løn.

Det skriver DR.

Siden 2010 har ministres vederlag været midlertidigt nedsat med fem procent - en beslutning, som blev truffet i forbindelse med den såkaldte genopretningspakke, der skulle bidrage til at bringe Danmark ud af finanskrisen.

Dengang var argumentet, at også landets ministre måtte bidrage til genopretningen af dansk økonomi.

Men den midlertidige nedsættelse står til at udløbe ved årsskiftet, og da regeringen ikke i sit finanslovsforslag har lagt op til at videreføre ordningen, vil konsekvensen blive, at ministrenes løn stiger.

Statsministerens vederlag er i år på 1.574.372,83 kroner, og en stigning på fem procent svarer til cirka 78.000 kroner.

S-politiker undrer sig

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen (S), men det har ikke været muligt.

Til DR udtaler Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, at han ikke forventer, at den del af regeringens udspil bliver til virkelighed.

- Det studser jeg også meget over. Jeg tror simpelthen bare, at det er ren automatik i finanslovsudspillet.

Hvorfor kan du så ikke bare sige nu, at det er en fejl, og at I ikke vil sætte ministrenes lønninger op til nytår?

- Det ville jeg også meget gerne kunne stå her og sige. Der skal skabes ro om tingene, og vi har jo også netop sat et arbejde i gang, hvor vi kigger generelt på politikeres vederlag og pensioner og det hele. Derfor vil det også være det naturlige, at vi inden 1. januar får taget en beslutning om, at der naturligvis ikke skal sættes en udbetaling på yderligere fem procent til ministrene i gang, siger Flemming Møller Mortensen til DR.

Af regeringens finanslovsudspil fremgår det, at den forventede udgift til ministervederlag samlet set bliver 16,5 millioner kroner næste år mod 16,3 millioner kroner i år.

Regeringens støttepartier afviser over for DR, at de vil være med til at indgå en finanslov, som betyder at ministre stiger i løn.

Vilkår til debat

Den seneste tid er debatten om politikeres løn- og pensionsvilkår blusset op igen. Og nu har både Socialdemokratiet og Venstre, der ellers hidtil har afvist at pille ved politikernes vilkår, meldt sig klar til at kigge på området.

Flemming Møller Mortensen har meddelt, at han nu vil indkalde de øvrige partiers gruppeformænd til forhandlinger.

Særligt pensionsforholdene har været omdiskuteret. I dag er folketingsmedlemmer berettiget til folketingspension, når de har været medlem af Folketinget i et år.

Efter et år i Folketinget kan man få 1.758,62 kroner om måneden i folketingspension. Efter to år 3.517,24 kroner om måneden. Og sådan stiger beløbet efter anciennitet.

Efter 20 år i Folketinget får man 30.843,46 kroner om måneden. Modellen er bygget på den gamle tjenestemandspension, der bliver udfaset på det almindelige danske arbejdsmarked.

Går et folketingsmedlem på pension inden folkepensionsalderen, bliver pensionen hævet med et "under folkepensionsalder-tillæg", har Berlingske tidligere beskrevet.