Mette Frederiksen svarer igen på prismodtagers kritik: - Jeg er helt uenig

Tirsdag aften rettede forfatter Jonas Eika i sin takketale anklager mod Mette Frederiksen og regeringens udlændingepolitik.

- Jeg er helt uenig i karakteristikken, både af Danmark og de øvrige nordiske lande. Jeg kommer ikke til at gå ind i en polemik med en prismodtager.

Sådan lyder det onsdag middag fra den danske statsminister på et pressemøde. Mette Frederiksens (S) melding er en reaktion på den tale, 28-årige Jonas Eika holdt tirsdag aften.

Her modtog den unge forfatter Nordisk Råds Litteraturpris i Stockholm. Og i sin takketale anklagede han Mette Frederiksen for at føre racistisk politik.

Mette Frederiksen er onsdag i Stockholm, hvor hun har været til møde i Nordisk Råd. Det var på et pressemøde med de nordiske ledere, at hun onsdag middag kom med et kort og afvisende svar på Jonas Eikas kritik.

- Der er ytringsfrihed. Jeg er uenig, men man må sige, hvad man vil, lød det.

Klappede ikke af talen

Den unge forfatter holdt sin tale for øjnene af Mette Frederiksen, der sad på første række i salen, hvor prisuddelingen foregik.

- Jeg taler til den danske statsminister, som også sidder i denne sal. Mette Frederiksen, som står i spidsen for et Socialdemokrati, der er kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politik, sagde Jonas Eika i talen, som TV 2 har en kopi af.

Han anklagede i talen også andre regeringer i de nordiske lande for at føre racistisk politik.

- Der var spredt hujen og bifald. Mette Frederiksen og den svenske statsminister, Stefan Löfven, der også sad på første række, sad som forstenede og klappede ikke, fortæller TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg, der var til stede ved prisuddelingen i Stockholm.

Den unge forfatter holdt sin tale for øjnene af Mette Frederiksen, der sad på første række i salen, hvor prisuddelingen foregik.

Pia Kjærsgaard: - Det er noget svineri

Jonas Eikas takketale har efterfølgende fået flere politikere til at reagere. Blandt andre Folketingets tidligere formand, Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der kritiserer prisvinderen i hårde vendinger.

- Jeg bliver simpelthen både vred og forarget over, at en prismodtager, der ved en festlig begivenhed modtager 300.000 kroner, ikke viser den mindste smule gnist og taknemmelighed, siger Pia Kjærsgaard onsdag til TV 2.

- Jeg synes rent ud sagt, det er noget svineri. Han er dårligt opdraget og har ingen dannelse.

Dansk Folkepartis, Pia Kjærsgaard, mener ikke, at prisuddelingen var den rette kontekst til at diskutere udlændingepolitik. Video: Mathias Holmelin Eskelund Madsen

Hun mener ikke, at prisuddelingen var den rette lejlighed til at diskutere udlændingepolitik.

- Spørgsmålet, han burde stille sig selv, er, om det var lige det rigtige tidspunkt, siger Pia Kjærsgaard.

Mogens Jensen: - Han har ret til sin holdning

Lidt mildere toner lyder der imidlertid fra statsministerens partifælle, Mogens Jensen (S), der selv var til stede ved prisuddelingen. Ifølge ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling samt for nordisk samarbejde har forfatteren lov til at dele sin mening.

- Han har en holdning, det skal han have lov til at have, og det respekterer jeg. Jeg er uenig i hans kritik, men først og fremmest vil jeg ønske ham tillykke med prisen. Det er stort for ham, sagde Mogens Jensen tirsdag til TV 2.

Minister for Nordisk samarbejde Mogens Jensen er uenig i forfatters kritik. Men han har ret til at have den holdning, siger han.