Politik

Opsigtsvækkende redningsforslag: - Jeg ved godt, at jeg er inde og rode med et helligt princip

- Vi har arvet en mediepolitisk losseplads, siger de radikales ordfører, der er klar til at bryde med armslængdeprincippet for at redde Radio24syv.

Den højspændte politiske debat om Radio24syv udvikler sig i øjeblikket time for time.

Radio24syv lukker og slukker efter planen natten mellem torsdag og fredag i denne uge, fordi radiokanalen tabte udbuddet om en ny DAB-kanal. Men sådan går det ikke, hvis det står til Radikale Venstres medieordfører, Jens Rohde.

Han foreslår nu, at politikerne på Christiansborg administrativt forlænger radiokanalens sendetilladelse og ekstraordinært finder penge, så Radio24syv kan fortsætte.

- Det vil være uanstændigt overfor lytterne og absurd overfor en radiostation, som rent faktisk kører godt, at man lukker stationen, før der er truffet en endelig afgørelse, siger Rohde.

Men der er jo truffet en afgørelse af Radio- og TV-nævnet. Radio LOUD har vundet. Så er den vel ikke længere?

- Jeg anerkender simpelthen ikke den vurdering, som Radio- og TV-nævnet har lagt til grund. Jeg mener ikke, at der er tale om fair og lige konkurrencevilkår. Det er noget værre makværk for at sige det ligeud. Derfor er vi nødt til at have en politisk proces, og før den er afsluttet, bør Radio24syv i hvert fald ikke slukke for signalet, siger Jens Rhode.

Armslængde?

Jens Rohde erkender, at det er et klart brud med det såkaldte 'armslængdeprincip', når han nu argumenterer for, at politikere på Christiansborg administrativt skal beslutte, om et medie skal have en sendetilladelse og en ekstra pose penge eller ej.

Armslængdeprincippet er et generelt princip for magtdelingen i den offentlige forvaltning og handler kort fortalt om, at politikere bør afstå fra at detailstyre brugen af økonomiske midler til blandt andet medier. Den slags bør overlades til uafhængige råd – som blandt andet Radio- og TV-nævnet.

- Jeg vedstår fuldstændigt, at jeg er inde og rode med et princip, som jeg ellers holder helligt, nemlig armslængdeprincippet. Men når tingene stikker sådan af fra virkeligheden, så er det i sidste ende et politisk ansvar at sørge for at rette op på det. For vi skal bruge 280 millioner skattekroner på at drive en radiokanal, og så skal tingene gå ordentligt for sig, siger Rohde.

Hvad så næste gang et nævn træffer en afgørelse, som du ikke bryder dig om. Skal det så også laves om?

- Hvis det er min opfattelse, at kejseren ikke har noget tøj på, at der ikke er tale om en fair vurdering, så er det min pligt at råbe op. Så er spørgsmålet jo, om der vil være politisk flertal, lyder det fra medieordføreren.

Flere partier vil lade udbud gå om

Efter Radio- og TV-nævnets afgørelse i sidste uge har det blandt andet været kritiseret, at vinderne - Radio LOUD - blot lægger op til at dække 82 procent af landet, mens Radio24syv ville dække omkring 97 procent.

Derudover har mange kritiseret, at nævnet har tillagt det stor positiv betydning, at Radio LOUD har lagt op til at bruge færre penge end Radio24syv.

En række partier har nu argumenteret for, at udbuddet skal gå om. Det mener Radikale Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Også Venstres Claus Hjort Frederiksen har meddelt, at han ønsker en ny udbudsproces.

- Det her har været noget forfærdeligt rod helt fra starten. Vi har arvet en mediepolitisk losseplads, og den er vi nødt til at få ryddet op i, siger de radikales medieordfører, Jens Rohde.

Fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) har nu besluttet, at Radio- og TV-nævnet skal mødes med Folketingets partier og svare på kritikken.