Politik

Simon Emil Ammitzbøll-Bille melder sig ud af LA

TV 2 er i besiddelse af et internt brev, der viser, at hovedbestyrelsen i LA ville have, at Ammitzbøll-Bille enten rettede ind eller forlod partiet.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille har meldt sig ud af Liberal Alliance. Det skriver han på Facebook.

Her begrunder han sin beslutning med, at han ikke er enig i den linje, der er blevet lagt i partiet efter valget i juni.

- Efter det store valgnederlag i juni har vi naturligt nok forsøgt at genopfinde partiet, men det er blevet tydeligt for mig, at vi ikke har været enige om en ny vej frem. Elastikken holdt ikke længere så at sige, skriver han.

Partiformand Alex Vanopslagh lægger ikke skjul på, at Simon Emil Ammitzbøll-Billes farvel gør krisen i partiet større.

- Krisen er da blevet lidt dybere i dag. Det ville være fjollet at påstå andet, sagde Vanopslagh på et kort møde med pressen på Christiansborg sent tirsdag eftermiddag.

Lyn-analyse

LA står i en enorm krise. Valgresultatet var en lussing, og nu mister man den mest rutinerede i partiets folketingsgruppe. Læg dertil, at LAs mandater er parlamentarisk fuldstændigt ligegyldige og at man nu som klart mindste parti på Christiansborg skal kæmpe om opmærksomheden med mange andre blå partier. Alex Vanopslagh står foran en meget stor og meget svær genopretningsopgave.Uroen i LA siden valget har både handlet om personlige uvenskaber og politisk uenighed.

Sat på plads i internt brev

Simon Emil Ammitzbøll-Bille udmelding kommer efter internt pres fra partitoppen.

TV 2 er i besiddelse af et internt brev, der kræver, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille retter ind eller forlader partiet. Brevet er skrevet af et flertal af partiets hovedbestyrelse og er sendt til partiformand Alex Vanopslagh, gruppeformand Ole Birk Olesen og landsformand Leif Mikkelsen. Men altså ikke til Ammitzbøll-Bille selv.

I brevet oplistes en række eksempler på det, som de 14 underskrivere mener er kritisabel ageren fra Simon Emil Ammitzbøll-Billes side.

De mener, at den tidligere næstformand og kronprins i partiet har været ”fraværende overfor organisationen og vælgerne” ved ikke at deltage i seneste hovedbestyrelsesmøde, storkredsarrangementer og kulturnatten på Christiansborg.

Truer med ekstraordinært møde

Brevets forfattere skriver, at ”hvis Simon Emil ønsker at hoppe parti eller stifte et nyt, så bedes han gøre det nu, i stedet for at positionere sig yderligere på Liberal Alliances beskostning”.

Alternativt kan LA-profilen tage en ”tænkepause” ved at ”gå på barselsorlov og indsætte sin suppleant”. Hvis Ammitzbøll-Bille ønsker at fortsætte i partiet, ”bedes han sige det klart og tydeligt på næste hovedbestyrelsesmøde og frem over arbejde efter de på hovedbestyrelsesmøde-aftalte retningslinjer”.

- Det er vores betragtning, at hvis en af ovenstående opfordringer ikke bliver fulgt af Simon Emil, så vil det undergrave genopbygningsarbejdet i en sådan grad, at vi føler os nødsaget til at indkalde til et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde, hvor Simon Emils engagement i Liberal Alliance vil være det eneste punkt på dagsordenen.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille afviser over for TV 2, at han har set brevet før.

- Jeg har slet ikke haft lejlighed til at læse brevet, lyder det fra det nu tidligere LA-medlem.

TV 2 orienterede dog tirsdag eftermiddag Ammitzbøll-Bille om, at vi var kommet i besiddelse af brevet og ville publicere en historie om det inden længe.

Egelund forlod partiet i weekenden

Liberal Alliance fik et katastrofalt folketingsvalg 5. juni og blandt andet partiets hidtidige leder Anders Samuelsen røg ud. Tilbage var en gruppe på blot fire, heriblandt Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Dagen efter valget trak Samuelsen sig som partiformand og Alex Vanopslagh har taget over. Siden valget har der været en markant både intern og offentlig diskussion om partiets linje og strategiske beslutninger i den forrige valgperiode. Blandt andet anklagede Henrik Dahl - en af de fire medlemmer af folketingsgruppen - den tidligere ledelse for at have været "fuldstændig gennemsyret af nepotisme". Udtalelser som han dog efterfølgende beklagede.

I lørdags meddelte en anden central figur i partiet - tidligere gruppeformand og politisk ordfører Christina Egelund - at hun havde meldt sig ud af partiet, fordi det "invaderes af en stigende konservatisme".