Politik

Partier vil stække Tesfayes magt

Et flertal i Folketinget bør afgøre, om nogen skal have frataget dansk statsborgerskab, mener flere partier.

En række partier i Folketinget mener, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) står til at få for stor magt, hvis et bestemt lovforslag vedtages.

I det lægges der op til, at det bliver op til ministeren alene at afgøre, om personer med dobbelt statsborgerskab skal have frataget det danske pas, hvis personen har gjort noget til stor skade for Danmarks interesser.

Det kan være i sager, hvor personer eksempelvis har kæmpet for gruppen Islamisk Stat (IS). Lovforslaget hastebehandles i Folketinget den kommende uge.

Det skriver Politiken mandag.

DF: Folketinget skal bestemme

Der bør være flere end blot ministeren inde over en beslutning om at fratage det danske statsborgerskab, mener retsordfører Peter Skaarup (DF).

- Det skal være Indfødsretsudvalget, der fratager statsborgerskabet fra personer, som eksempelvis har kæmpet for Islamisk Stat.

- Det er jo også Indfødsretsudvalget, der tildeler statsborgerskab, og derfor er det logisk, at det ikke alene ligger hos en minister, siger han til Politiken.

Også SF's gruppeformand, Jacob Mark, mener, at der er tale om en meget indgribende beslutning, og at der derfor skal et flertal i Folketinget til.

De Radikale er skeptiske over for, hvis beslutninger om at fratage nogen deres statsborgerskab bliver truffet uden om domstolene.

Alligevel kalder partiets indfødsretsordfører, Andreas Steenberg, DF's forslag for fornuftigt.

Venstre bakker op om regeringen

Hvis Venstre støtter regeringens forslag om at lægge magten hos ministeren, er der sikret et flertal bag det. Og det tyder det på, at der bliver.

Indfødsretsordfører Morten Dahlin (V) mener, at det kan blive et problem, hvis mange skal være med til at beslutte, om et pas skal fratages.

- Vi frygter, at det kan blive for politiseret, hvis det bliver hevet ned i et udvalg, siger han til Politiken.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afviser over for avisen kritikken fra sine politiske kolleger.

Han minder om, at hvis loven vedtages, og personer får frataget deres danske statsborgerskab af ministeren, kan den beslutning efterfølgende blive bragt for en domstol.

Det skal dog ske senest efter fire uger.