Politik

Regeringen om børn i Syrien: Deres forældre har vendt os ryggen og er ikke længere danske

Regeringens støttepartier vil have regeringen til at hente danske børn hjem fra Syrien.

Den danske regering følger situationen i det nordøstlige Syrien tæt, men den vil ikke på nuværende tidspunkt tage stilling til, om børn med dansk tilknytning skal hentes hjem fra det krigshærgede område.

Det lader til at være meldingen fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), efter Red Barnet ellers søndag lagde pres på regeringen for at reagere og få børnene hjem.

Børnene menes at befinde sig i fangelejre for udlændinge med tilknytning til terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS). Ifølge Red Barnet er det med Tyrkiets invasion og det medførte kaos nu livsfarligt for børnene at være i lejrene.

Den danske udenrigsminister kalder det over for TV 2 for en "forfærdelig humanitær situation", men fokus er på at sikre stabilitet i Syrien.

Direkte adspurgt, om regeringen vil sætte ind for at få børnene hjem, lyder svaret fra Jeppe Kofod:

- De IS-krigere, der er rejst til Syrien for at kæmpe sammen med Islamisk Stat, har vendt Danmark ryggen. De er ikke danskere i den forstand længere. Det er en uhyre kompliceret situation. men alle ved, at det at skille børn fra deres forældre ikke i sig selv er muligt.

Radikale: Børnene er uskyldige

På et samråd i september fremlagde regeringen sin linje i forhold til syrienskrigere og deres familier. Her fremgik det, at regeringen ikke vil hente de kvinder hjem, der sidder tilbageholdt i lejrene, men at børnene kan komme hjem efter individuel vurdering, hvis de er i fare for at dø eller få alvorlige og varige mén.

Ifølge regeringens støtteparti Radikale Venstre må de vilkår være opfyldt nu, og derfor bør regeringen finde en løsning til at få børnene hjem.

- Vi har hele tiden ment, at børn ikke kan tage ansvaret for deres forældres handlinger, uanset hvor forfærdelige de er. De her børn er uskyldige, og vi må holde fast i, at Danmark har et ansvar over for dem, siger Anne Sophie Callesen, der er medlem af Udenrigsudvalget for Radikale Venstre.

Hun henviser til, at det tidligere har været muligt, som da Danmark i juni hentede en alvorligt såret dreng ud af Syrien.

30 børn med dansk tilknytning

Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, mener, at Danmark hverken ud fra et humanitært eller sikkerhedsmæssigt synspunkt kan forsvare at gøre ingenting.

- Det er fuldstændig vanvittigt at påstå, at børn skulle være ansvarlige for at have meldt sig til kalifatet. De børn er åbenlyst uskyldige ofre i den her situation, og derfor har vi selvfølgelig også et ansvar for at beskytte de børn, siger hun.

Hun anerkender, at det vil betyde, at nogle børn skal hentes tilbage sammen med deres mødre. Men det er Enhedslisten indstillet på, og så skal mødrene retsforfølges i Danmark, lyder det.

Også SF mener, at børnene skal hentes hjem.

I alt 30 børn i alderen 0 til 14 år med dansk tilknytning sidder tilbageholdt i lejre i Syrien. Det fremgår af en aktindsigt fra Justitsministeriet, som Politiken har fået. De er enten børn af danske statsborgere eller af forældre, der tidligere har haft dansk statsborgerskab.

De befinder sig i den berygtede al-Hol-lejr eller den mindre lejr al-Roj i den nordøstlige del af landet, der er under kurdisk kontrol.

Blå partier vil ikke hente IS-børn

Hos Venstre og Dansk Folkeparti mener man ikke, at den eskalerede situation betyder, at børnene skal hentes til Danmark.

Udenrigsordfører for de konservative Naser Khader forklarer, at det vil være en farlig mission, som vil være nemmere sagt end gjort.

- Jeg synes ikke, vi skal være proaktive og begynde at lede efter folk, der på et tidspunkt forlod Danmark og tilsluttede sig en terrororganisation. Det ville være en helt anden situation, hvis børnene dukker op ved en ambassade eller et konsulat, så skal vi hjælpe dem.

- Men jeg vil ikke hjælpe deres forældre. De har forrådt Danmark, vi skylder dem ikke noget, siger Naser Khader.