Politik

Big Brother og symbolpolitik - støttepartier kritiserer regeringens ‘sikkerhedspakke’

Regeringen skal have opbakning fra oppositionen, hvis den nye sikkerhedspakke skal blive til virkelighed.

Masseovervågning. Big Brother. Til gene for uskyldige danskere.

Det er ikke de uskyldige danskere, der skal betale prisen

Kristian Hegaard (RV)

Regeringens nye sikkerhedspakke får hårde ord med på vejen fra støttepartierne.

- Vi synes, det er fuldstændigt langt ude, hvad de præsenterer her. Jeg kan for det første ikke se, hvordan det skal løse noget. Og for det andet er jeg bekymret for retssikkerheden, lyder det blandt andet fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund (EL).

EL og R: Masseovervågning uden effekt

I pakken lægger regeringen op til "massiv" øget overvågning, grænsekontrol mod Sverige og flere beføjelser til politiet. Blandt andet skal politiet og PET kunne overtage al videoovervågning i landet og overvåge Danmark i realtid.

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) vil man med initiativerne blandt andet komme bandekriminalitet til livs. Men hos Enhedslisten og Radikale Venstre tror man ikke, at pakken vil have en effekt.

- Forslagene er pakket ind i symbolpolitik omkring eksplosioner og grænsekontrol. Det er falsk tryghed, som skal vise handlekraft uden at have den helt store effekt, siger Kristian Hegaard, der er retsordfører for Radikale Venstre.

Partierne er især kritiske over for den øgede overvågning. Enhedslistens Rosa Lund sammenligner det med realityprogrammet 'Big Brother', at politiet skal have mulighed for at overtage alle kameraer og overvåge i realtid.

De radikales Kristian Hegaard mener, at overvågningen gør uskyldige til ofre.

- Vi går ind for, at man går benhårdt efter de kriminelle i stedet for at gå efter de uskyldige danskere. Det er ikke de uskyldige danskere, der skal betale prisen, siger Kristian Hegaard (R).

SF: Brug for retssikkerhedsmæssige garantier

Hos det tredje parti i regeringens parlamentariske grundlag, SF, vil man gerne se nærmere på det konkrete indhold i sikkerhedspakken, inden man tager endelig stilling. Men umiddelbart er man positivt stemt overfor flere af elementerne i pakken.

Retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt har dog allerede nu et markant forbehold overfor den øgede overvågning, der lægges op til:

- Hvis SF overhovedet skal overveje at gå ind i de her forslag omkring overvågning, så er det vigtigt for os, at der er nogle retssikkerhedsmæssige garantier – for eksempel dommerkendelser – og at der kommer et uvildigt tilsyn med anvendelsen af det her, siger hun.

Mulighed for aftale over midten

Dermed ser det ud til, at regeringen må se over midten i Folketinget, hvis den skal have sikkerhedspakken igennem.

For her står flere oppositionspartier klar til at hjælpe.

Hos Venstre kalder politisk ordfører Sophie Løhde regeringens initiativer for “gode” og erklærer sig klar til at forhandle dem på plads straks:

- Det mest afgørende selvfølgelig er danskernes sikkerhed og tryghed, siger hun.

- Derfor mener vi, at det i den nuværende situation giver god mening at indføre en midlertidig periodisk grænsekontrol til Sverige, og vi er sådan set også åbne overfor at se på behovet for at indføre mere overvågning, der, hvor det ud fra en politifaglig vurdering giver mening.

Politidirektør Anne Tønnes fremhæver også den øgede grænsekontrol ved Sverige, som et element i sikkerhedspakken, som politiet er særligt glad for.

DF: Grænsekontrollen skal være permanent

Også Dansk Folkeparti er klar med stemmer til det meste. I eventuelle forhandlinger vil retsordfører Peter Skaarup dog presse på for flere steder at få strammet endnu mere op.

- Vi er tilhængere af grænsekontrol både mod Sverige og mod Tyskland, men det skal være permanent kontrol. Det her med en midlertidighed og over nogle måneder, som regeringen lægger op til, det er ikke godt nok, siger han og fortsætter:

- Der er jo næsten opløsningstendenser i visse dele af Sverige på grund af den uhæmmede indvandring. Så for at undgå smitte af kriminalitet derovrefra er det fuldstændig oplagt at oprette permanent grænsekontrol.

Dansk Folkeparti ser desuden gerne, at politiet får mulighed for at sætte endnu flere kameraer op end de 300, regeringen lægger op til.

Fokusområderne i regeringens sikkerhedspakke

 1. Øget overvågning

  1. Tv-overvågning ved offentlige bygninger.

  2. Udvidet adgang til kommunal tv-overvågning.

  3. Udvidet adgang til privat tv-overvågning.

  4. Politiet styrker brugen af tv-overvågning.

  5. Obligatorisk registrering af tv-overvågning.

  6. Politiet får mulighed for at overtage tv-overvågning.

  7. Øget anvendelse af ANPG - automatisk genkendelse af nummerplader.

  8. Længere opbevaringstid for ANPG-oplysninger.

  9. Styrket overvågning af bandemedlemmer.

 2. Styrkelse af politiets efterforskningsredskaber og muligheder

  10. Fremtidssikring af politiets muligheder for at foretage aflytning og ransagning.

  11. Styrkelse af politiets banderegister.

  12. Flere droner i politiet.

 3. Forstærket indsats mod eksplosivstoffer

  13. Sprængning ved offentlige bygninger skal betragtes som angreb på staten.

  14. Skærpet straf for besiddelse af eksplosivstoffer.

  15. Flere sprængstofhunde og stikprøvekontroller for eksplosivstoffer.

  16. Udvidet adgang for politiet til brug af netagenter i sager om våben og eksplosivstoffer.

 4. Mere grænsekontrol

  Der skal indføres kontrol ved grænsen til Sverige.

  Siden 2015 har svensk politi tjekket rejsende fra Danmark til Sverige. Men fra midten af november skal der også id frem, hvis du rejser fra Sverige til Danmark.

  Kontrollen kommer til at foregå en til flere gange om ugen ved alle grænseovergange.