Politik

Vermund: Ellemann er mere lydhør end Løkke, men et emne skiller os ad

Trods et godt møde med Jakob Ellemann-Jensen er der ifølge Pernille Vermund fortsat lang vej igen for blå blok. Især ét område giver uenigheder.

Efter et gennem længere tid dårligt forhold til Venstres ledelse ser Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, mere optimistisk på et fremtidigt samarbejde mellem de to partier.

Det siger hun til TV 2 tirsdag eftermiddag efter at have drukket kaffe med Jakob Ellemann-Jensen på den nye Venstre-formands kontor.

- Vi havde en god snak om, hvad der er vigtig for Nye Borgerlige, men også om genrejsningen af det borgerlige Danmark, som i den grad er et påtrængende emne, siger Pernille Vermund til TV 2.

Dårligt forhold til Løkke

Tirsdagens møde kommer efter et elendigt valgresultat for blå blok ved folketingsvalget 5. juni.

I løbet af valgkampen sprængte daværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen på det nærmeste blå blok i luften ved at gå til valg på et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre og på at isolere Nye Borgerlige på grund af partiets snak om at træde ud af internationale konventioner.

Det frustrerede Pernille Vermund, der efter valget sagde, at Lars Løkke Rasmusen 'aldrig nogensinde' ville blive leder af en blå blok, som Nye Borgerlige var en del af.

Hun beskyldte også Lars Løkke Rasmussen for slet ikke at ville tale med Nye Borgerlige, men på det område ser hun allerede nu fremskridt, efter Jakob Ellemann-Jensen er blevet formand.

- Når man aldrig har holdt møde med Løkke, vil alene det møde, vi har haft nu, vidne om, at der er en lydhørhed. Og jeg oplever faktisk fra Ellemanns side et ønske om at forstå, hvad der er Nye Borgerliges prioriteringer, siger Pernille Vermund.

Uenighed om udlændinge

Nye Borgerlige gik til valg på tre 'ufravigelige krav' om totalt asylstop, at udlændinge skal forsørge sig selv og udvisning af kriminelle udlændinge efter første dom.

De krav ønskede Lars Løkke Rasmussen ikke at opfylde, fordi det ifølge ham ville kræve et opgør med internationale konventioner, som Danmark har skrevet under på.

Jakob Ellemann-Jensen har flere gange slået fast, at han ligesom sin forgænger også er modstander af at træde ud af konventionerne. Og Pernille Vermund erkender efter mødet også, at det især er på udlændingeområdet, at uenighederne mellem Venstre og Nye Borgerlige er størst.

Alligevel ser hun perspektiver i et tættere samarbejde med Venstre og resten af partierne i blå blok.

- Nu handler det om, at vi dels får fundet ud af, hvordan vi sikrer, at Morten Østergaard (R) ikke får indflydelse på udlændingepolitikken, og Pernille Skipper (Ø) ikke får indflydelse på den økonomiske politik, og i virkeligheden prøve at rive Mette Frederiksen fri af deres kløer, siger Pernille Vermund.

Økonomi bør kunne samle

Hun siger, det er vigtigt at få løst udlændingepolitikken 'fra bunden', men ser også det økonomiske område som et, hvor de borgerlige partier bør kunne finde fælles fodslag.

- Vi skal sikre, at danskerne forstår værdien af et borgerligt samfund frem for et samfund, hvor vi betaler mere og mere af vores løn til politikere, som de kan skalte og valte med, siger Pernille Vermund.

Kaffemøde løser ikke problemerne

Før Pernille Vermund har både Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Pape Poulsen (K) og Alex Vanopslagh (LA) været til kaffemøde hos Jakob Ellemann-Jensen til en snak om, hvordan blå blok rejser sig efter valgnederlaget.

Pernille Vermund er glad for kaffemødet, men mener fortsat, at der er et stykke vej, før partierne i blå blok fremstår som en mere sammentømret enhed.

- Nu er jeg ikke naiv, så det er ikke sådan, at jeg tror, problemerne er løst bare med et enkelt kaffemøde. Men en forudsætning for overhovedet at forstå hinanden, og forstå hvad det er for en retning vores samfund skal i, det er jo, at man taler sammen, siger hun.

Jakob Ellemann-Jensen har ikke ønsket at udtale sig til TV 2 efter kaffemødet med Pernille Vermund.