Politik

Vermund beskyldte Løkke for at lægge blå blok i ruiner - i dag skal hun mødes med Ellemann

Pernille Vermund havde ikke noget godt forhold til Lars Løkke Rasmussen. Men selvom Venstre nu har fået ny formand, er der fortsat store uenigheder.

Pernille Vermund var ikke i tvivl, da hun efter folketingsvalget satte ord på sit forhold til Venstres daværende formand Lars Løkke Rasmussen.

Han havde lagt ”blå blok i ruiner” og ville ”aldrig nogensinde” blive leder for noget, Nye Borgerlige var en del af.

Vi er tidligere blevet hældt ned ad brættet af Lars Løkke Rasmussen

Pernille Vermund

Umiddelbart et rigtig dårligt udgangspunkt for genopbygningen af blå blok, men siden har Venstre i Jakob Ellemann-Jensen fået ny formand, og han mødes tirsdag eftermiddag med Nye Borgerliges leder til en kop forsonende kaffe og en snak om, hvordan blå blok rejser sig fra det elendige valgresultat den 5. juni.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder er det meget vigtigt for Jakob Ellemann-Jensen at få samlet partierne i blå blok omkring sig.

- Hvis der skal etableres et samlet blåt alternativ til den nuværende regering, bliver de blå partier nødt til at snakke sammen. Og hvis Ellemanns ambition er at kunne blive statsminister alene på blå mandater, skal han have bygget relationer op til alle de borgerlige partier, siger Hans Redder.

En kold skulder fra Løkke i valgkampen

Jakob Ellemann-Jensen har allerede drukket kaffe med Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Pape Poulsen (K) og Alex Vanopslagh (LA), men det er især i Venstres forhold til Nye Borgerlige, at der har været problemer.

Det begyndte for alvor at gå skævt i begyndelsen af valgkampen midt i maj. Her udgav Venstres daværende formand Lars Løkke Rasmussen ud af det blå bogen 'Befrielsens øjeblik', hvor han introducerede tankerne om et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet. Blandt andet for at isolere Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Nye Borgerlige gik til valg på ufravigelige krav på udlændingeområdet, som blandt andet omhandlende et totalt asylstop og udvisning af kriminelle udlændinge efter første dom, og Pernille Vermund erklærede sig klar til at opsige internationale konventioner for at indfri det. Det afviste Lars Løkke Rasmussen klart.

På vej ind til kaffemødet tirsdag klokken 13 glæder Pernille Vermund sig til en snak med Venstres nye formand.

- Vi er tidligere blevet hældt ned ad brættet af Lars Løkke Rasmussen, og jeg er da glad for, at jeg får en invitation til en kaffeaftale med Jakob Ellmann-Jensen. Og så må vi jo se, hvad han har af planer for genrejsningen af det borgerlige Danmark, siger Pernille Vermund til TV 2.

Fundamentale uenigheder består

Men selvom Venstre nu har fået en ny formand, der serverer kaffe for Pernille Vermund, er alle uenigheder langt fra løst.

- Uanset, hvor mange kopper kaffe de to partiledere drikke i den kommende valgperiode, ændrer det ikke på, at der er nogle meget fundamentale uenigheder mellem de to, siger Hans Redder.

Han nævner blandt andet, at Jakob Ellemann-Jensen flere gange har slået fast, at han ligesom sin forgænger er imod udtrædelse af internationale konventioner. Og generelt er der på spørgsmål om internationalt samarbejde, udlændinge og værdipolitik store forskelle på Jakob Ellemann-Jensen og Pernille Vermund.

Kan ikke blive enige om alt

Derfor er det også nødvendigt, at Nye Borgerliges leder bøjer sig mod Venstre, vurderer Hans Redder.

- Målet er jo ikke, at de to partier skal blive enige om alt, men at de kan se et eller samarbejde for sig, og det kræver også, at der bliver opbygget en personlig relation mellem de to. Det er det arbejde, der begynder nu.

TV 2s politiske analytiker siger, at det omkring årtusindeskiftet lykkedes for daværende Venstre-formand Anders Fogh Rasmussen at samle partierne i blå blok under en række overskrifter som eksempelvis markant opstramning af udlændingepolitikken, skattestop og en kulturkamp mod ”smagsdommere”.

Og kan noget lignende lykkes for Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, kan det blive interessant for blå blok, vurderer Hans Redder. De første spæde tegn på samling i blå blok så han i sidste uge, hvor de fem partiledere enedes om en vedtagelsestekst i Folketinget, der blandt andet advarer mod rød bloks planer om at hæve skatter og afgifter.

På vej tind til kaffemødet siger Pernille Vermund, at der er masser af områder, hvor de blå partier er enige, men at der er usikkerhed om Venstres linje på grund formandsskiftet.

- Nu glæder jeg mig til at høre, hvor Venstre står på den økonomiske dagsorden og udlændingepolitiken, som er det aller vigtigste for os, siger Pernille Vermund på vej ind til kaffemødet.