Politik

Et år siden Mint blev udvist - trods politisk vilje er loven endnu ikke ændret

Mints adoptivfar sætter sin lid til, at statsminister Mette Frederiksen (S) får den 14-årige pige hjem.

Tirsdag er det nøjagtig et år siden, den dengang 13-årige pige Atcharapan Mint Yaungyai blev udvist af Danmark og sendt tilbage til Thailand.

Selvom hun talte dansk, klarede sig godt i skolen og boede hos sin danske familie, vurderede Udlændingenævnet, at hun ikke var "integrerbar".

I Herfølge bor Mints stedfar Frank Thøgersen nu alene sammen med sin treårige søn, Malick, som er Mints halvbror.

Malicks mor, Ratree, valgte at følge med sin udviste datter til Thailand.

- Min krop er delt i to. Det er en stor udfordring. Jeg skal passe mit arbejde, så jeg kan sende penge til min familie i Thailand, siger Frank Thøgersen til TV 2.

Han kalder sagen en "bungeejump-tur", han ikke er landet fra endnu.

Nævnt i åbningstale

På Christiansborg har statsminister Mette Frederiksen (S) gjort en dyd ud af at understrege, at hun ikke har glemt Mint, selvom hun forlod Danmark for et år siden og nu bor i Thailand.

Teenagepigen blev blandt andet nævnt i statsministerens åbningstalen i sidste uge.

- Udlændingepolitikken skal være stram. Men den skal - forstå mig ret - ramme de rigtige. Det er ikke at lempe udlændingepolitikken, at Mint får en chance til og kan vende hjem, sagde Mette Frederiksen fra Folketingets talerstol.

Løsning på vej

Politikere på Christiansborg arbejdet på en lov, der skal sikre, at børn og forældre ikke adskilles i lignende sager som Mints, og arbejdet fortsætter.

Det siger Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede.

- Mint-sagen er en rigtig trist sag. Der er altid nogle, der kommer i klemme i de her systemer. Når man får ansigt på, så bliver man altid trist. Jeg vil ikke sige en masse om, hvor langt vi er i forhandlingerne, men jeg er fortrøstningsfuld, hvad angår at vi finder regler, der gælder, når man skal familiesammenføres med sine børn, siger han.

Lang usikkerhed

De radikales ordfører på området, Andreas Steenberg, mener godt, lovgivningsarbejdet kunne gå hurtigere. Men han glæder sig også over, at der er en lov på vej.

- Jeg håber, alle kan se fornuften i, at man ikke lader forældre være i Danmark, mens børn bliver udvist, siger han.

Tilbage i Herfølge krydser Frank Thøgersen fingre for, at arbejdet snart afsluttes, så han kan få Mint og hendes mor til Danmark igen.

- Jeg ved godt, de er i krig med at få lavet en ny lovgivning, men et år er dæleme lang tid at gå og være usikker på, om der sker noget, siger han.