Politik

Permanent fartkontrol på vej på Storebælt og under Øresund

FDM mener, at det er et rigtigt godt tiltag, men har samtidig en bøn på billisternes vegne.

Det er lovpligtigt at holde fartgrænsen på alle landets veje.

Og det gælder også, selvom man befinder sig over eller under vandet. Derfor vil der i fremtiden blive indført permanent fartkontrol på Storebæltsbroen og i Øresundstunnellen.

Det oplyser Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

- For høj fart, der ikke er tilpasset forholdene, øger risikoen for ulykker. Og trafikulykker i tunneler og på broer er ofte mere alvorlige end ulykker i åbent land, ligesom andre trafikanter han have svært ved at undvige og derfor risikere at blive en del af ulykken. Derfor er den vanvidskørsel, som vi har set eksempler på i Øresundstunnelen fuldstændig uacceptabel, siger transportminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

FDM: En rigtig god ide

Ifølge pressemeddelelsen kommer tiltaget efter, at der er foretaget målinger begge steder, der viser, at mange bilister overtræder grænserne.

Vores eneste bøn er dog, at man skilter rigtigt meget med det

Dennis Lange, juridisk konsulent FDM

Hos interesseorganisationen FDM, der varetager billisternes interesser, ser man positivt på tiltaget:

- Vi synes, at det er en rigtig, rigtig god ide. Det er to strækninger, hvor det er oplagt, at de bliver indført. Det er jo kritisk infrastruktur, hvor konsekvenserne kan blive store, hvis der sker en ulykke, siger juridisk konsulent Dennis Lange til TV 2.

Det er dog vigtigt, at bilisterne bliver informeret om tiltaget:​

- Vores eneste bøn er dog, at man skilter rigtigt meget med det. Hele ideen er jo, at man skal have farten ned. Og des tydeligere det er for folk, des større er chancen også for, at de rent faktisk overholder fartgrænsen, siger Dennis Lange og understreger, at organisationen ikke ser det som en indgriben overfor den enkelte bilist, at man rent faktisk overholder loven.

Måler gennemsnitsfart

I Øresundstunnellen er hastighedsgrænsen 90 kilometer i timen, men ved Vejdirektoratets seneste måling i 2019 blev der målt en gennemsnitshastighed på 105,8 kilometer i timen. Cirka 85 procent af alle bilister kørte for hurtigt.

På Storebæltsbroen er hastighedsgrænsen 110 kilometer i timen. Her var gennemsnitshastigheden 109 kilometer i timen ved seneste måling. Cirka 50 procent af alle bilister overskred fartgrænsen.

Ifølge Transport- og Boligministeriet vil der være tale om en såkaldt strækningskontrol, som måler trafikanternes gennemsnitsfart og udløser en straf, hvis den tilladte hastighed overskrides.

Øresundsbroens sikkerhedschef, Ulla Eilersen, har tidligere fortalt DR Nyheder, at deres store ønske netop var en fast hastighedskontrol. Opråbet kom efter, at DR Nyheder kunne fremvise flere videoer, hvor bilister optog og lagde på sociale medier, at de kørte med meget høj hastighed gennem Øresundstunnellen