Politik

Radikale Venstre vil fjerne en tredjedel af den danske landbrugsjord

Finanssektoren skal betale for omlægning af landbrugsjord til skov og natur i 2020, mener Radikale Venstre.

Inden 2050 vil Radikale Venstre udtage en tredjedel af det nuværende landbrugsareal i Danmark. Landbrugsjorden skal omdannes til skov, natur og græsenge, hvis det står til partiet.

Og de radikale ønsker, at arbejdet sættes i gang allerede nu og kommer på finansloven. Det fortæller de radikales klimaordfører, Ida Auken.

- Landbruget er et af de største problemer, vi har i forhold til at løse klimaproblemerne. Og noget af det, der virkelig virker, er at tage jord ud af drift, især de sårbare jorde. Og det skal vi bare i gang med nu.

- Vi kan ikke gå og vente på, at vi først skal have en klimalov og en klimahandlingsplan. Derfor vil vi sætte en milliard af allerede næste år til at få købt jorde op og udtage dem, siger Ida Auken.

Hun understreger, at udtagningen af landbrugsjord skal ske via frivillighedens vej. Derfor er der ingen landmænd, som ifølge de radikales plan bliver tvunget til at afgive jord.

De radikale vil have den finansielle sektor til at betale den ene milliard, som initiativet vil koste i 2020. Det skal ske ved at forhøje selskabsskatten for den finansielle sektor.

- Cirka en milliard er, hvad der skal bruges om året i en længere årrække. Og derfor er det her en måde at betale regningen for næste år for derefter at tage en milliard ud af EU's landbrugsstøtte. Det kan man fra 2021 og frem, siger Ida Auken.

Leder af TV 2s politiske redaktion Troels Mylenberg siger til TV 2 NEWS, at regningen dermed højst sandsynligt vil havne hos forbrugerne.

- Spørgsmålet er, hvor langt regeringen vil gå på det her område, siger Troels Mylenberg.

Han henviser til, at regeringen sidste år fremlagde et udspil til en form for jordreform, hvor de berørte nogle af de samme tanker, som de radikale gør med deres udspil.

- Så de er nok mere positivt stemt overfor denne form for finansiering end finansiering andre steder fra, siger Troels Mylenberg.

Penge kan bruges på andre klimaområder

Selv hvis det går efter planen, og EU's landbrugsstøtte i fremtiden kan betale for omlægningen, betyder det ikke, at finanssektoren slipper igen.

Derefter kan pengene fra den forhøjede selskabsskat bruges på andre klimaområder, lyder det.

Valget af den finansielle sektor til at spæde til skyldes, at den ifølge klimaordføreren skal bidrage mere til samfundet, end den gør i dag.

- Jeg forventer ikke klap og hurra, når vi lægger en skat på dem. Men jeg tror, at de ligesom alle andre kan se, at de skal bidrage til samfundet.

- Og at de måske endda kan se det meningsfulde i at hjælpe til med at løse klimaudfordringen, siger Ida Auken.

De radikale fremlægger mandag sit forslag til en finanslov for 2020. Troels Mylenberg forventer, at partiet kan forvente opbakning fra regeringens andre støttepartier, SF og Enhedslisten. Det skyldes, at ingen af de tre støttepartier synes, at regeringens klimatanker i udspillet til finansloven er ambitiøse nok.