KOMMENTAR: Derfor rammer Trump næppe samme bund som Nixon

16x9
Selvom underholdningsværdien er i top, skal man være forsigtig med at læse for meget i fejden mellem senatoren og præsidenten, mener Mirco Reimer-Elster. Foto: Tasos Katopodis / Pool / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Ukraine-skandalen har indtil videre ikke resulteret i et stort skred i opbakningen til præsident Trump.

I løbet af weekenden har den tidligere republikanske præsidentkandidat og nuværende senator, Mitt Romney, krydset klinger med partifælle og præsident Donald Trump.

Romney kritiserede på Twitter præsidentens pres på den ukrainske regering samt opfordring til diktaturstaten Kina om at indlede en undersøgelse mod den tidligere vicepræsident og nuværende demokratiske præsidentkandidat Joe Biden for ”forkert og forfærdelig”.

Præsidenten responderede, at Romney er en 'pompøs ”røv”, der har kæmpet mod mig fra begyndelsen' og opfordrede sidenhen også til, at den republikanske senator burde afsættes

Trump sidder tungt på parti

Selvom underholdningsværdien er i top, skal man være forsigtig med at læse for meget i fejden mellem senatoren og præsidenten. Om end et stort flertal i Danmark sikkert ville ønske det, så er der indtil videre ikke nogen større tegn på, at præsident Trump er ved at miste intern opbakning i kølvandet på afsløringen af Ukraine-skandalen.

Mitt Romney har med sin kritik ganske vist markeret sig som en af ganske få republikanske politikere, der offentligt har kritiseret præsidenten, siden Ukraine-skandalen brød løs, men størstedelen af præsidentens partifæller har altså enten forsøgt at holde lav profil eller bakket op om præsidentens ageren.

Intet skred i støtte til Trump

En mulig forklaring for denne tilbageholdende taktik i kølvandet på den største skandale i nyere amerikansk historie kunne være, at der faktisk ikke har været det store skred i Trumps opbakning indtil videre.

Dagen inden Ukraine-skandalen for alvor begyndte at rulle, lå præsident Trumps opbakning i meningsmålingerne i gennemsnit ved omtrent 45 procent og viste en opadgående formkurve. I dag ligger opbakningen ifølge RealClearPolitics i gennemsnit på 43 procent, et fald på to procentpoint siden avisen Wall Street Journals afsløring den 21. september fik Ukraine-skandalen til at rulle.

Stor stigning i støtte til rigsretssag

At præsident Trumps opbakning ikke har rykket sig markant, betyder ikke, at der ikke har været et skred i meningsmålingerne i forhold til, hvorvidt der skal indledes en rigsretssag mod Trump, og hvorvidt præsidenten skal fjernes igennem denne politiske proces.

Ifølge en analyse fra CNN`s Harry Enten er der et flertal af amerikanerne,51 procent, som støtter Demokraternes beslutning at indlede en forundersøgelse til en mulig rigsretssag mod præsident Trump. 44 procent af amerikanerne har i gennemsnit været imod et sådant foretagende, siden den demokratiske flertalsleder Nancy Pelosi annoncerede forundersøgelsen i sidste uge.

Datajournalisterne fra FiveThirtyEight har derudover påpeget, at opbakningen til at fjerne præsidenten igennem en rigsretssag er gået fra cirka 40 procent til omtrent 46,5 procent på en uge. Der er altså nu et lille relativt flertal (helt præcis 46,5 procent for mod 44,8 procent imod) i den amerikanske befolkning, der ønsker præsident Trump fjernet igennem impeachment-processen.

Det er dog værd at bide mærke i, at stigningen primært skyldes, at antallet af demokrater (80 procent opbakning) og såkaldte uafhængige vælgere (42 procent opbakning), der nu bakker op om at fjerne præsidenten ved hjælp af en rigsretssag, er steget markant. Stigningen hos republikanere (12 procent opbakning) har faktisk været ganske moderat indtil videre.

Med andre ord er det indtil videre primært amerikanere, der næppe brød sig om Trump i forvejen, som støtter en rigsretssag.

Stabil opbakning

Vi befinder os stadig i begyndelsen af det politiske slagsmål om meningen og fortolkningen af Ukraine-skandalen. Den folkelige opinion er ikke mejslet i sten, og måske kommer der et massivt skred i den folkelige opinion i det lange løb - som der også gjorde under Watergate-skandalen med præsident Nixon i 1970'erne.

Men som jeg også skrev i sidste uge, så er mit bedste bud fortsat, at det ikke bliver tilfældet. Dertil har Trumps opbakning været alt for stabil de seneste tre et halvt år, hvor præsidenten altid har kunnet mønstre mellem 37-46 procent opbakning, lige meget hvor slemt det stod til.

Af samme årsag har jeg svært ved at forstille mig, at Trump skulle kunne ryge helt ned under de 30 procent i opbakning, som det eksempelvis var tilfældet for Trumps forgængere Harry Truman (22 procent), Richard Nixon (24 procent), Jimmy Carter (28 procent), George H. W. Bush (29 procent) og George W. Bush (25 procent)

Dertil er amerikansk politik for polariseret, og fronterne alt for skarpt trukket op i forvejen. Tværtimod formoder jeg, at stammetænkningen vil stortrives endnu mere blandt størstedelen af vælgerne, hvis eller når der kommer en rigsretssag lige op til, at amerikanerne går ind i et valgår.