Politik

Uenighed om ny undersøgelse af teledatasag: - Selvfølgelig er der nogle, der har et ansvar

Justitsminister Nick Hækkerup under fredagens pressemøde. Ida Guldbaek Arentsen / Ritzau Scanpix

Enhedslisten og DF bakker op om en uvildig advokatundersøgelse, mens Det Konservative Folkeparti og SF ikke finder det nødvendigt.

"Vagt", "skandaløst" og "for svagt".

Sådan lyder nogle af ordene fra flere af Folketingets retsordførere, efter justitsminister Nick Hækkerup (S) fredag formiddag holdt pressemøde om teledatasagen, hvor fejlbehæftede teledata kan være brugt i tusindvis af kriminalsager.

Her slog ministeren fast, at der ikke ville komme til at rulle hoveder på grund af sagen.

- Det letteste for mig som justitsminister ville være at fyre den ene eller anden chef, men det ville ikke være at gøre det rigtige. Jeg har brug for at sikre en kultur, hvor fejl bringes frem åbent, lød det på pressemødet.

Hvorfor er teledata vigtigt?

Teledata har længe været brugt i retssager til at bevise, om en mistænkt har været - eller ikke været - på et gerningssted.

Fejl med brugen af teledata kan betyde, at uskyldige er blevet dømt, og forbrydere er sluppet for straf. 

Enhedslisten bakker V op

Kort tid efter pressemødet sagde Inger Støjberg, næstformand i Venstre, at partiet kræver en uvildig advokatundersøgelse af sagen.

Det møder opbakning fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund:

- Jeg synes, det er en ret fornuftig idé, siger hun til TV 2 og sammenligner den hidtidige undersøgelse af sagen med, hvis Danske Bank skulle undersøge sig selv i hvidvaskskandalen.

- Det ville vi jo aldrig tillade. Derfor er det også mærkeligt, at vi tillader, at politiet undersøger sig selv. Så der må jeg sige, at Inger Støjberg og Venstre har en pointe.

DF vil finde de ansvarlige

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, kalder det "for svagt," at Justitsministeren på pressemødet fredag udelukker, at skandalen kommer til at betyde fyringer.

- Selvfølgelig er der nogle, der har et ansvar, og vi skal finde ud af, hvem det er, siger Peter Skaarup til TV 2.

Retsordføreren fra Dansk Folkeparti bakker - ligesom Enhedslisten - op om Venstres krav om en uvildig advokatundersøgelse.

- Jeg synes, vi skal tage hele arsenalet i brug. Både samråd og advokatundersøgelser. Vi skal være sikre på, at vi får alle sten vendt i den her sag.

Lyn-analyse

Jeg undrer mig over Nick Hækkerups strategi her - at han på forhånd tager systemets parti og siger, at ingen skal fyres. Dermed gør han sig selv medansvarlig og gør det til en politisk sag mellem oppositionen og regeringen. Han går ind og skærmer systemet af, inden vi ved, om der er noget at komme efter.

SF: - Det er meget tilfredsstillende

Det er dog ikke udelukkende kritik, Justitsministerens 16 nye initiativer møder rundt på Christiansborg.

Retsordføreren i SF, Karina Lorentzen, kalder over for TV 2 teledatasagen for voldsom. Hun siger, at hun "aldrig har oplevet noget lignende". Hun mener dog, at de 16 fremlagte initiativer vil genoprette en stor del af tilliden til teledata.

- Jeg synes sådan set, at det (de 16 initiativer, red.) er meget tilfredsstillende. Det, jeg undrer mig over, er, at ministeren og Folketinget ikke er blevet orienteret, siger Karina Lorentzen.

Skylden for den manglende oplysning tøver retsordføreren ikke med at placere hos Rigspolitiet, men hun mener, at det er for tidligt at tilslutte sig kravet om en advokatundersøgelse.

- Jeg vil rigtig gerne have et samråd, så vi kan gå mere i dybden med, hvorfor ministeren og Folketinget ikke er blevet orienteret noget før, siger hun.

Hvorfor er teledata vigtigt?

Teledata har længe været brugt i retssager til at bevise, om en mistænkt har været - eller ikke været - på et gerningssted.

Fejl med brugen af teledata kan betyde, at uskyldige er blevet dømt, og forbrydere er sluppet for straf. 

Konservative ser intet grundlag

Heller ikke Det Konservative Folkeparti mener, at Venstres krav om en uvildig advokatundersøgelse er på sin plads. Den tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen mener ikke, at der er grundlag for at tvivle på de oplysninger, der nu er lagt frem i den redegørelse, Nick Hækkerup (S) tidligere fredag holdt pressemøde om.

- Jeg har svært ved at se det umiddelbare grundlag for, at vi skal bruge en masse af skatteborgernes penge på at lave en stor undersøgelse.

Men er der ikke et principielt problem i, at nogle, der har lavet en fejl, undersøger sig selv?

- Hvis vi er derhenne, hvor vi ikke kan stole på, hvad topembedsfolk i ministerier siger, så synes jeg, det bliver for meget, siger Søren Pape Poulsen.

Justitsminister Nick Hækkerup sagde på pressemødet, at han forventer, at teledata igen kan benyttes som bevismiddel fra 18. oktober i år.