Politik

Venstre tilslutter sig 70 procents klimamål

Eneste parti, der ikke støtter klimamålet, er nu Nye Borgerlige.

Efter længere tids tøven lyder det nu fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, at Venstre tilslutter sig målet om at reducere drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Det siger han torsdag på dagen for Folketingets åbningsdebat.

- For Venstre er det afgørende, at vores klimamål er ægte grønt. Et dansk klimamål må ikke resultere i, at vi skubber udledningen af drivhusgasser og arbejdspladser ud af landet.

- Vi skal nedbringe CO2-udledningen, ikke flytte den. Samtidig skal den økonomiske udvikling følge med den grønne omstilling. Det kan sagtens gå hånd i hånd, uden at det bliver dyrere at være dansker, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Nedfældet i forståelsespapir

Regeringen og dens støttepartier, De Radikale, SF og Enhedslisten, nedfældede i det forståelsespapir, der danner regerings grundlag, at man har et mål om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

Før seneste folketingsvalg bakkede kun Enhedslisten, Alternativet, SF og de radikale op om målsætningen.

Efterfølgende er flere blå partier gået med. Herunder Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og nu Venstre. Konservative har sagt, at de gerne støtter, hvis det ikke går udover vækst og job.

Nu står kun Nye Borgerlige udenfor.

Har flere gange undviget

Jakob Ellemann-Jensen har inden åbningsdebatten svaret undvigende, når han har fået spørgsmålet om Venstres opbakning til klimamålet. Samtidig har han afvist at sætte et konkret tal på målet.

Onsdag lød det dog fra partiets klimaordfører, Thomas Danielsen, på en konference afholdt af Dansk Industri og Dansk Energi, at Venstre var med på at reducere med 70 procent.

Han tilføjede, da han blev bedt om at uddybe:

- Vi kan jo ikke bare nøjes med 70 procent-målsætning. Det har vi ikke noget imod. Men det, vi er optaget af, er, hvad indholdet skal være, forklarede Thomas Danielsen.

Regeringen har taget hul på forhandlingerne om en klimalov, hvor reduktionsmålet skal skrives ind.

Det er ambitionen, at den er på plads inden jul, så den kan blive fremsat i Folketingssalen i starten af de nye år.

Regeringen har ikke fremlagt et udspil forud for forhandlingerne, men vil i stedet mødes med alle Folketingets partier, de kan præsentere deres forslag til, hvordan målene kan nås.