Politik

Ministerium holdt informationer tilbage i teledataskandale

Hvor længe har myndighederne kendt til fejl i brugen af teledata? Det er nu blevet et centralt spørgsmål i teledataskandalen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har indkaldt til pressemøde fredag klokken 9:30 om myndighedernes redegørelser i teledatasagen.

TV 2 erfarer, at der vil komme oplysninger om, hvordan myndighederne i flere måneder forhalede eller direkte undlod at orientere daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om graverende systemfejl.

- Det ser ud, som om det er blevet syltet eller gemt væk, siger Jesper Vestergren, politisk reporter på TV 2.

Teledata bruges i retssager og kan kortlægge, hvor en person har befundet sig på et givent tidspunkt via vedkommendes telefon.

Fejlen med omgang af teledata kan dermed have medført, at mistænkte er blevet frifundet på en forkert baggrund. Omvendt kan andre være blevet kendt skyldige på grund af unøjagtigheder.

'Myndighederne har været for langsomme'

Der er i alt tale om 10.700 sager, hvor der kan være begået fejl.

- Det er et gennemgående træk, at myndighederne har været for langsomme. Dels har Rigspolitiet og Rigsadvokaten været for langsomme om at orientere Justitsministeriet, det samme har embedsmændene i forhold til Søren Pape Poulsen. Men vi bliver klogere, når redegørelsen bliver fremlagt fredag, siger Jesper Vestergren.

I marts måned blev ministeriet blev orienteret, men dengang havde Rigspolitiet ikke fuldt overblik over sagens volumen. Man vidste dog, at der var problemer i hundredvis af sager.

- Der går mere end tre måneder, inden daværende justisminister Søren Pape Poulsen bliver orienteret. Han er altså blevet holdt hen i uvidenhed. Og det virker i den periode, som om både Rigsadvokat og departementschefer er for længe om at forstå, at der ikke er tale om enkeltstående tilfælde, men om regulære systemfejl, siger Jesper Vestergren.

Arbejdsgruppe kulegraver sagen

Rigsadvokaten oplyste 13. juni, at man havde opdaget en fejl i politiets it-systemer.

Fejlen er opstået i et program, som siden 2012 har konverteret teleselskabernes rådata til oplysninger.

I juli nedsatte justitsminister Nick Hækkerup en gruppe, der skulle kulegrave sagen.

- Det er på alle mulige måder en alvorlig sag. Jeg undrer mig over, at der er gået så lang tid, for når sådan noget opstår, skal man lynhurtigt finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF) til TV 2.