Lippert

Trods løfter vil sundhedsminister ikke garantere 1000 flere sygeplejersker

Selvom finansieringen nu er på plads, er der "ingen nemme løsninger" for, hvordan regeringen vil finde 1000 sygeplejersker, siger sundhedsministeren.

Allerede under valgkampen lovede Socialdemokratiet, at de ville ansætte 1000 flere sygeplejersker og dermed give det pressede sundhedsvæsen et enormt løft.

Siden da har statsministeren sat ambitionerne en smule ned:

Sundheds- og ældreområdet i finanslovsudspillet

I udspillet til finansloven vil regeringen i alt løfte velfærd og uddannelse med 5,4 milliarder kroner.

Af dem er 3,7 milliarder kroner allerede offentliggjort som del af økonomiaftalerne med kommuner og regioner.

Regionerne får 1,5 milliarder kroner ekstra til sygehusområdet, mens kommunerne får 2,2 milliarder kroner mere til den kommunale serviceramme. Det tæller alt fra pleje af ældre til skoledrift.

Der er yderligere afsat 300 millioner kroner i udspillet til at skaffe 500 flere sygeplejersker. Det skal finansieres ved at hæve cigaretpriserne til 50 kroner over de næste to år.

- Vi har nogle udfordringer med at få rekrutteret så mange sygeplejersker, det har vi jo vidst hele tiden, så forslaget er, at vi starter med 500 næste år, sagde Mette Frederiksen til DR i søndags.

I samme ombæring lovede statsministeren dog, at regeringen allerede i 2021 vil være "oppe på de 1.000, som vi lovede".

Finansieringen var da også på plads, da finansminister Nicolaj Wammen onsdag præsenterede regeringens finanslovsudspil: 300 millioner kroner er afsat til at ansætte de første 500. Det store spørgsmål er dog, om det overhovedet er muligt at finde de famøse sygeplejersker.

Det er i hvert fald ikke en garanti, som manden i spidsen for det hele - sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke - vil give.

Heunicke: - Der er ingen nemme løsninger

I talkshowet 'Lippert' på TV 2 News understreger Magnus Heunicke, at regeringen med finanslovsudspillet kun har løst den finansielle del af problemet.

Hvis vi sidder her igen om et år, kan du så garantere, at der er kommet 500 flere sygeplejersker ind i det danske sundhedsvæsen?

- Nej. Det, jeg siger, er, at pengene er fundet. Nu går arbejdet i gang med at finde sygeplejerskerne.

Hvis politik er sådan, at jeg skal bilde folk ind, at jeg er en tryllekunstner, så er jeg da ked af det.

Magnus Heunicke, sundheds- og ældreminister

Men der er ingen garanti for, at det arbejde virker?

- En finanslov er jo bare en oplistning af, hvor mange penge vi gerne vil afsætte på de forskellige områder...

Det forstår jeg godt. Men her har vi jo at gøre med et meget konkret forslag: I gik til valg på 1000 flere sygeplejersker, statsministeren sad i søndags og sagde ’vi skaffer dem’. Men nu sidder du her og siger, at det ved du faktisk ikke, om I gør?

- Hvis politik er sådan, at jeg skal bilde folk ind, at jeg er en tryllekunstner, så er jeg da ked af det. Problemet er todelt: der mangler penge, og der mangler sygeplejersker. Pengene skaffer vi nu, og så kommer vi til den anden del af opgaven, som er at få skaffet sygeplejerskerne. Og her findes der ingen nemme løsninger, lyder det fra sundhedsministeren.

Vil forbedre sygeplejerskernes uddannelseforløb

Ifølge tal fra Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA) var der 321 fuldtidsledige sygeplejersker i august 2019. Det giver en ledighedsprocent på blot 0,52.

Skal der findes flere sygeplejersker, er det altså ikke her, regeringen skal lede.

Magnus Heuicke peger på, at man i stedet bør kigge sygeplejerskernes uddannelsesforløb grundigt efter i sømmene.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd falder hver fjerde sygeplejeskestuderende nemlig fra under uddannelse. Derudover ender hver 10. færdiguddannede med at vælge et helt andet job.

- Med det økonomiske løft, vi nu giver, vil der være mulighed for at skabe et bedre arbejdsmiljø, så nyuddannede for eksempel ikke skal stå alene på en nattevagt på en medicinsk afdeling – det er tough at komme ud i, og mange bliver skræmt væk, siger Magnus Heunicke, der konkluderer:

- Men der er ingen snuptagsløsninger.

Herunder er det samlede udspil til regeringens finanslov:

Finanslov udspil 2. okt 2019

Du kan se hele interviewet med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke på TV 2 Play.