Politik

Regeringen vil stoppe 'helt vilde' svindlere med nyt skattecenter

Centeret får et budget på 150 millioner kroner næste år, men eksperter tvivler på, at flere ressourcer til området er løsningen.

Næste år skal der oprettes et nyt skattecenter, der især skal beskæftige sig med kontrol, svindel og udbytteskat.

Det foreslår regeringen, der vil afsætte penge på den finanslov, der skal forhandles på plads den kommende tid.

Skattecenteret skal have 250 nye medarbejdere og et budget på 150 millioner kroner næste år og 200 millioner kroner til hvert af de følgende år frem mod 2023.

- Vi har jo set nogle helt vilde eksempler på, hvordan svindlere har haft snablen nede i statskassen, og der er simpelthen brug for flere folk, der kan sætte ind der, siger finansminister Nicolai Wammen (S) til TV 2.

Har lovet fire nye centre

Skattecenteret er det første af fire nye, som Socialdemokratiet vil oprette.

Regeringen laver mere en politisk markering, end at de går ind og tackler de reelle problemer

Jørgen Grønnegaard Christensen, professor emeritus i offentlig forvaltning

Både i valgkampen og tidligere har partiet sagt, at det er nødvendigt med fire nye skattecentre og 1000 ekstra medarbejdere for at genoprette tilliden til skattevæsenet. Men i første omgang lægger regeringen op til et enkelt nyt center.

Tiltaget kommer, efter TV 2s 'Operation X' har afsløret, hvordan amerikanske bagmænd har lænset statskassen for milliarder i en større sag om formodet svindel med refusion af udbytteskat.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, glæder sig over, at der bliver gjort noget for at styrke kontrollen, men er alligevel ikke helt tilfreds.

- Socialdemokratiet har sagt længe, at der skal 1000 ekstra medarbejdere til, men når de har magten, så er det kun 250 i første omgang. Det klinger hult. Men på den anden side er det et skridt i den rigtige retning, siger Dennis Flydtkjær til TV 2.

Store omstruktureringer i gang

Efter en række skandalesager har det danske skattevæsen været igennem en større genopbygningsfase de senere år.

Politikerne har ad flere omgange bevilliget flere penge, og VLAK-regeringen valgte helt at nedlægge det gamle Skat for i stedet at omstrukturere og oprette syv nye styrelser.

De syv nye styrelser åbnede i sommeren 2018.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, er glad for mere kontrol, men han er spændt på at se, hvordan det nye center skal spille sammen med de store ændringer, der allerede er gennemført, og som er ved at blive rullet ud.

- Jeg er lidt nervøs for, om det her bare er en omstrukturering af den omstrukturering, der allerede er i gang, siger Rune Lund til TV 2.

Tvivler på om flere penge er løsningen

Tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft mener, at regeringen har ret i, at der er problemer med eksempelvis svindel.

Men han siger også, at der foreløbigt er blevet brugt 17 milliarder kroner på at genoprette skattevæsenet, og at det ifølge ham ikke har hjulpet markant.

- Jeg synes, man har til gode at vide, om det hjælper med flere ressourcer. Det har været løsningen de sidste seks-syv år, og jeg kan ikke se, vi er kommet nærmere en løsning, siger Peter Loft til TV 2.

Ekspert: En politisk markering

Jørgen Grønnegaard Christensen, der er professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, er heller ikke sikker på, at 250 medarbejdere løser problemerne.

Han siger, at der i dag er nogenlunde samme normeringer i skattevæsenet, som inden de kraftige besparelser mellem 2005 og 2015. Og derfor er han ikke overbevist om, at flere medarbejdere nødvendigvis er løsningen.

- Regeringen laver mere en politisk markering, end at de går ind og tackler de reelle problemer i skattevæsenet, siger Jørgen Grønnegaard Christen.

Han peger blandt andet på, at inddrivelsen fortsat ikke fungerer tilfredsstillende, og at det ikke er noget, der håndteres med oprettelsen af det nye skattecenter.

Ukendt placering

Finansminister Nicolai Wammen afviser, at der er tale om en politisk markering.

- Det her handler om, at vi har set, at blandt andet udenlandske forbrydere har hevet milliarder ud af statskassen, og det gør vi noget for at stoppe, siger han.

Regeringen har ikke bestemt sig for placeringen af det nye skattecenter endnu, men finansministeren oplyser, at de i alt fire nye centre efter planen skal placeres to steder i Jylland, et på Fyn og et på Sjælland.