Politik

Regeringen vil aftale tidligere pension inden sommer

Det står dog stadig meget uklart, hvem der skal have ret til tidligere pension.

Regeringen er blevet kritiseret for ikke at gøre noget ved sit store valgløfte om ret til tidligere pension til nedslidte.

Men nu sker der snart noget.

Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på vej til Folketingets åbning tirsdag formiddag.

- Vi kommer til i løbet af den kommende folketingssamling både at fremlægge vores forslag og indkalde til forhandlinger. Og forhåbentlig er vi også der, hvor der så er et flertal, der bakker det op, siger Peter Hummelgaard til TV 2.

Arnes tur

I valgkampen førte Socialdemokratiet store kampagner med billeder af den 59-årige bryggeriarbejder Arne Juhl under overskriften "Nu er det Arnes tur".

Han er blevet billedet på Socialdemokratiets løfte, men de borgerlige partier har igennem længere tid kritiseret kampagnen for at være varm luft, ligesom flere har sagt, at det aldrig bliver Arnes tur, fordi Socialdemokratiet ikke har fremlagt en konkret plan.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard bliver det formentlig Arnes tur i løbet af det nye folketingsår, der begynder tirsdag.

- Det er 100 procent det, der er vores plan. Om det formelt først bliver vedtaget efter sommeren, må vi se. Det kommer an på, hvor lang tid forhandlingerne ender med at tage, siger Peter Hummelgaard.

Regeringen sagde for tre uger siden, at den vil fremlægge en konkret plan inden for et år. Det nye er nu, at regeringen også går efter at få en færdig aftale forhandlet på plads inden sommerferien.

Fortsat ukonkret

Men selvom regeringen altså planlægger at komme med sit forslag samt forhandle en aftale om ret til tidligere pension for nedslidte i det kommende folketingsår, er der fortsat mange ubesvarede spørgsmål.

Det er således blandt andet uvist, hvem og hvor mange der skal have lov til at trække sig omkring tre år før folkepensionsalderen.

Enhedslisten og SF har erklæret sig positive over for Socialdemokratiets tanker, mens Radikale Venstre ikke er tilhænger.

Regeringens plan er at fremlægge en konkret plan, når overenskomstforhandlingerne i begyndelsen af 2020 ventes at være overstået.