Politik

Mette Frederiksen vil have en 'nærhedsreform'

I Folketingets åbningstale kræver Mette Frederiksen et opgør med bureaukrati og lægger blandt andet op til en diskussion af frit valg i hjemmeplejen.

Når medarbejderne i ældreplejen bruger halvdelen af deres tid på dokumentation, møder og andre opgaver, der ikke handler om at være sammen med de ældre, er der brug for ændringer.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag middag.

Her slår hun til lyd for en såkaldt nærhedsreform, der skal skabe mindre detailstyring og flere decentrale beslutninger.

- Medarbejderne er ved at drukne i alle de gode intentioner, om hvordan de udfører deres arbejde bedst muligt. Jeg forstår godt dem, der lader bureaukratiet gå ind ad det ene øre og ud af det andet. Og bruger kræfterne på at være sammen med borgeren, siger Mette Frederiksen.

Kan opgaver undværes?

Hun kalder selv spørgsmålet om, hvorvidt der skal være mindre detailstyring, for et dilemma.

Mette Frederiksen siger, at det gør indtryk, når der er historier om ældre kvinder, der ikke får gjort rent.

Men hun sætter samtidig spørgsmålstegn ved, om politikerne på Christiansborg i deres iver efter at gøre noget kommer til at lovgive så meget, at sosu-assistenten og lokalpolitikernes dømmekraft bliver sat ud af spil.

Hun nævner direkte, at politikerne ikke bør lovgive om, hvor tit borgerne skal i bad. Noget, støttepartiet Enhedslisten ellers foreslår.

- Medicinen skal selvfølgelig doseres. Og dagvagten skal vide, hvad der er sket om natten. Men er der andre opgaver, vi kan undvære? Og hvilke? spørger Mette Frederiksen retorisk uden selv at give et svar.

Lægger op til diskussion af frit valg

I talen er Mette Frederiksen ikke voldsomt konkret, i forhold til hvad en nærhedsreform skal indeholde.

Uden selv at give svaret lægger hun op til en diskussion af frit valg i hjemmeplejen, som betyder, at borgerne kan vælge mellem eksempelvis at få rengjort af det offentlige eller et privat firma. En valgfrihed, som især de borgerlige partier hylder.

Efter talen vil Mette Frederiksen ikke svare klart på, hvad der skal ske med det frie valg.

- Jeg konkluderer ikke, men jeg ønsker en diskussion af, om ikke vi er kommet til at bureaukratisere og lovgive velfærdssamfundet i bund, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Sosu-assistent glad for dokumentationskrav

Spørgsmålet om mængden af dokumentationskrav i hjemmeplejen er gennem flere år blevet flittigt diskuteret. Men det er ikke alle medarbejdere, der synes, at det har taget overhånd.

En af dem er Dorthe Elmbo, der er social- og sundhedsassistent på plejecenter Rosenlunden i Fredericia. Et af de mange plejecentre, der i dag er underlagt dokumentationskrav.

- Jeg synes, det er blevet begrænset, hvor meget jeg egentlig går ind og dokumenterer i forhold til, hvad jeg gjorde for fem år siden, siger Dorthe Elmbo, da TV 2 møder hende efter Mette Frederiksens tale.

Social- og sundhedsassistenten Dorthe Elmbo mener, at de dokumentationskrav, der er i dag, er med til at gøre arbejdet lettere Video: Morten Nielsen

Social- og sundhedsassistenten tilføjer, at de dokumentationskrav, der er i dag, er med til at gøre arbejdet lettere. Blandt andet fordi de arbejder på forskellige vagthold og ikke altid er i samme afdeling. Derfor er det godt at kunne tjekke, hvad andre har lavet, siger hun.

- Hvis der nu skulle opstå en sag eller en klage fra nogle pårørende, der siger, at deres mor ikke har været tilset i 10 dage, og at hun har ligget i sin egen afførring, så kan jeg gå ind se, hvad der er sket, lyder det fra Dorthe Elmbo.

Mange forgæves forsøg

Tankerne om at gøre op med bureaukrati og skabe mere nærhed er langtfra nye. Skiftende regeringer har forsøgt sig før, men det er et emne, der bliver ved med at dukke op.

Venstres nyvalgte formand Jakob Ellemann-Jensen, savner svar fra Mette Frederiksen om, hvad hun konkret vil.

- Det er at godt at ville genskabe tilliden til de dygtige medarbejdere og ledere i det offentlige. Jeg er bare spændt på, hvordan regeringen vil gribe det an, siger Jakob Ellemann-Jensen og samtidig advarer mod at gøre op med frit valg i hjemmeplejen.

Hos fagforbundet DJØF, der organiserer tusindvis af offentligt ansatte, er formand Henning Thiesen glad for, at regeringen vil gøre et nyt forsøg.

- Tankerne om en nærhedsreform viser reel vilje og selverkendelse. Det vil tage tid og ressourcer. Men resultatet vil markere et varigt skifte, siger Henning Thiesen.