S skrotter endegyldigt Irak-kommissionen: - Skuffende, siger Enhedslisten
Støttepartier ærgrer sig over nedlukningen af Irak-kommissionen.
Irak-kommissionen, der skulle undersøge Danmarks rolle i Irak- og Afghanistan-krigen, bliver ikke genåbnet.
Det skriver DR.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forklarer beslutningen med, at en krigsudredning fra 2016 giver det nødvendige indblik i de beslutninger, der førte til Danmarks deltagelse i de to krige.
- Beslutningerne om dansk deltagelse ligger jo 15-20 år tilbage. Nu har vi den historiske krigsudredning, så det er klart, at vi faktisk har et ret godt grundlag for at se på, hvad der er foregået dengang, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.
Krigsudredningen blev udgivet i februar i år og er blevet opfattet som et alternativ til den i omfang markant større kommissionsundersøgelse. Krigsudredningens konklusioner kan læses her.
Støttepartier er ærgerlige og skuffede
Blandt regeringens støttepartier ærgrer man sig over udenrigsministerens melding.
Enhedslisten er mest kritiske.
Her mener forsvarsordfører Eva Flyvholm fortsat, der er behov for at undersøge, om Irak-krigen var lovlig eller ulovlig.
- Der er en masse, der ikke er blevet redegjort for i den krigsudredning, der endte med at blive lavet.
De radikales Martin Lidegaard ærgrer sig ligeledes.
- Jeg håber, vi i hvert fald kan få en advokatundersøgelse i sagen om den danske stats mulige medansvar for den tortur og mishandling, som 23 irakere blev udsat for, efter at de var blevet overleveret til irakisk politi, siger han.
SF vil ikke gøre en større sag ud af det, siger forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen:
- Vi havde gerne åbnet kommissionen igen, men vi har også forståelse for regeringens beslutning.
Den varme dans om Irak-kommissionen
I 2015 besluttede S-R-SF-regeringen at nedsætte en undersøgelseskommission, der skulle redegøre for den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan.
Arbejdet blev dog aflyst af den nye V-regering, da den kom til samme år. Dengang til stor utilfredshed fra S. Da krigsudredningen kom i februar i år, nøjedes daværende udenrigsordfører Nick Hækkerup dog med at overveje, om Irak-kommissionen skulle genåbnes.
Spørgsmålet om en Irak-kommission eller ej har været en politisk varm kartoffel, da et af argumenterne for at invadere Irak var, at Iraks daværende diktator Saddam Hussein var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Dette blev dog aldrig bevist.
Udenrigsminister Jeppe Kofods beslutning kommer efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor netop krigsudredningen af Danmarks deltagelse i krigene i Kosovo, Afghanistan og Irak blev diskuteret.